© Rootsville.eu

Dede Priest & Johnny Clark's Outlaws's (US/NL)
tiltle: When Birds Were Snakes
music: Blues - Bluesrock
release date: may 01, 2021
info artist:
Dede Priest & Johnny Outlaw

© Rootsville 2021


Als opvolger van de EP "Crocuses From Ashes" uit 2019 volgt zo goed als 2 jaar later de release van het full album "When Birds Were Snakes". Dede Priest en Johnny Clark zijn op het eerste zicht een vreemde combinatie maar er zat blijkbaar muziek in want in 2017 brachten ze hun album "Flowers Under The Bridge" (album report) uit. Hans Klerken aka Johnny Clark zweefde in het begin van zijn carrière tussen Rory Gallagher en SRV, maar het was de Ierse god die het pleit won in 1994 toen hij de 'Bullfrog Blues Machine' kwam op te richten. In 2007 werden dan deze 'Outlaws' boven de doopvond gehouden en in 2015 begon hij ook al samen te werken met Dede Priest. Dede Priest is een rondborstige dame uit Austin, Texas en bracht haar debuutalbum "Candy Moon" reeds uit in 2007.

Dit album bevestigd de succesvolle samenwerking met Johnny Clark (zang / gitaar), Ray Austria (bas) en Leon Toonen (drums), en komen al die talenten perfect samen. Twaalf steengoede goede blues- en bluesrocksongs waarbij Priest's buitengewone een gevoelvol resultaat geeft. Opener is de eerder mystiek aanvoelende titletrack "When Birds Were Snakes". Het doordringende gitaarwerk van Johnny Outlaw komt nadrukkelijk tot zijn recht op de intro van het vettige "Muslide", en met de combinatie van de viool van Dede Priest een voorbeeld hoe folk en blues een match kunnen vinden.

Een dubbele whiskey wordt geserveerd met het daaropvolgende "Make That Double a Double". Met de vocals van Johnny en de wah wah op de sixstrings krijg krijg je al vlug een funky groove. Net wanneer je denkt dat het reeds gebrachte een beetje eentonig zou kunnen worden brengt de groep met "Hyssop Blossom" een hoogstaande ballad.

Met de intro op "Drinkin' Again " lijkt het erop of we naar de era van CCR terugkeren daar waar ze met "Come On Down" de Ierse bluesrock weerom levendig maken. "16 Tons" is dan een weer levendige bewerking van die oldie van Tennessee Ford waarna je met "Whisper & Whistle" terug terecht komt in het mysterieuze van dat groene eiland. Omdat ook wij soms niet genoeg krijgen van Ierse folk is "Rum & Sugarcane" dan weer de gepaste uitsmijter.

Tracks:

01 When Birds Were Snakes
02 Mudslide
03 Dirty Water In My Glass
04 Make That Double a Double
05 Mojo Ito
06 Hyssop Blossom
07 Drinkin' Again
08 Come On Down
09 16 Tons
10 It's Getting Late
11 Whisper & Whistle
12 Rum & Sugarcane

Musicians:

Dede Priest – Vocals, Guitar, Violin
Johnny Clark – Vocals, Guitar
Ray Oostenrijk – Bass
Leon Toonen – Drums