© Rootsville.eu

Diane Durrett & Soul Suga (US)
tiltle: Put A Lid On It
music: Blues, Soul
release date: 2021
label: Blooming Tunes Music
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Diane Durrett


© Rootsville 2021


Zangeres, songwriter, producer Diane Durrett is bestuurslid van de Recording Academy Atlanta Chapter, vooral bekend van de GRAMMY's. In 2020, tijdens de pandemie zonder LIVE-shows, verschoof Diane door videobewerking toe te voegen aan haar technische vaardigheden. Ze produceerde drie muziekvideo's voor haar nieuwste singles 'Make America Groove', 'Good News' en 'Blue Water'. Dit leidde tot het bewerken, produceren en hosten van een tweedelige videoserie voor de Producer & Engineer Wing of Recording Academy in 2021 genaamd "In the Mix Studio PROS; Ladies Leading the Way.

Haar LIVE-album "Diane Durrett & Soul Suga" uit 2018, opgenomen in Eddie's Attic werd beoordeeld als "Killer, high octane soul" en steeg naar #5 op de Soul Blues International RMR. In 2017 was ze een Global Peace Song Award-winnaar voor 'The River Sings', geschreven in samenwerking met Melissa Junebug. Winnaar van de 2015 'Peoples Choice Award' van de Atlanta Blues Society en bekroond met het 'Best Self-Produced Album'. "Soul Suga' & Diane Durrett" kregen nationale en internationale aandacht in de Top 10 van de Roots Music Report Contemporary Blues-hitlijst. In de afgelopen zes jaar heeft Diane zich aangesloten bij muziekleiders in het hele land om te pleiten voor de rechten van de makers in Georgia en met Grammy's op de heuvel in Washington, D.C., wat resulteerde in het aannemen van de Music Modernization Act.

Met een mix van rauwe soulvolle zang, zwoele tonen en sterke originele nummers heeft Durrett gezongen met Sting, Gregg Allman, The Indigo Girls en Chuck Leavell (Rolling Stones). Durrett heeft shows geopend voor Tina Turner, KoKo Taylor, Tinsley Ellis, Delbert McClinton en Derek Trucks. Evenals het lenen van haar vocalen aan opnamesessies voor GRAMMY bekroonde producer Brendan O'Brien en Kristian Bush (Sugarland).

Nadat ze tijdens deze pandemie al hun liveshows hadden verloren, gingen Diane Durrett en haar crew in Atlanta de studio in om nieuwe nummers te volgen en video's te maken om de boodschap van liefde, hoop en gelach te delen, wat altijd cruciaal is geweest voor de Soul Suga beleven. De veelgeprezen zangeres, songwriter en producer zette haar samenwerking voort met bandleden, drummer Melissa Junebug, toetsenist Yoel B'nai Yehuda, Mike Burton op saxofoon, en bassisten Fuji Fujimoto en Gregg Shapiro, gitaristen Tomi Martin, Cody Matlock, Ian Schumacher en speciale gast Tinsley Elis, op acht nieuwe tracks voor haar negende album Put A Lid On It.

Het materiaal dat Durrett en haar groep creëren, straalt zeker soul uit, gedefinieerd door de Rock and Roll Hall of Fame als "muziek die voortkwam uit de zwarte ervaring in Amerika door de transmutatie van gospel en rhythm & blues in een vorm van funky, seculiere getuigenissen. ” De nummers bevatten allemaal Durrett's rokerige alt en beknopte lyrische gevoeligheid over onderwerpen van leven en liefde door genres die stijlen van blues, pop, gospel, jazz en funk vermengen, allemaal geleverd met kenmerkende sass, stijl en, natuurlijk, soul. De introspectieve ballad, "In My Soul", opent het album met Durrett aan de piano die de eerste liefdesverklaring met een open hart aflegt.

Vervolgens troost ze een dierbare met de langzaam brandende affirmatie "We Got It", en legt eenvoudig uit "je hoeft je nooit zorgen te maken in mijn armen." "Sweeter Love Grows" is een autobiografisch getuigenis van liefde op het eerste gezicht en hoe het vuur dieper brandt naarmate de tijd een solide relatie voedt. Aanvankelijk uitgebracht als de eerste van drie video-singles, heeft de luchtige shuffle, "Blue Water", een ontspannen zomergevoel en smakelijk gitaarspel van Matlock. Durrett leidt de gemeente in een smekende hymne "Wish It Would Rain", waarbij Yehuda zorgt voor sublieme Hammond-orgel- en pianobegeleiding. Alligator-artiest en mede-bluesman uit Atlanta, Tinsley Ellis, laat een zinderende lead vallen terwijl Durrett wat van haar kenmerkende brutaliteit loslaat op het swingende "Put A Lid On It". Ze smeekt haar geliefde om de tv uit te zetten en aandacht aan haar te schenken op het schunnige 'Goed Nieuws'. Het vrolijke feestlied, "Make America Groove", sluit de set af met hete hoornstoten op een funky dansbeat en knikt naar Aretha en de Star-Spangled Banner.

Put A Lid On It, van Diane Durrett en Soul Suga, toont niet alleen het talent en de creativiteit van deze sterke groep, maar ook hun vasthoudendheid om artistieke inspanningen voort te zetten en ons de broodnodige troost te bieden in deze verontrustende tijden.

tracks:

01. In My Soul (3:59)
02. We Got It (3:21)
03. Sweeter Love Grows (4:07)
04. Blue Water (4:10)
05. Wish It Would Rain (5:52)
06. Put A Lid On It (3:13)
07. Good News (3:23)
08. Make America Groove (3:56)