© Rootsville.eu

Doug Hoekstra (US)
tiltle: The Day Diserved
music: Singer-songwriter
release date: april 30, 2021
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: Doug Hoekstra

© Rootsville 2021


De bijzondere persoonlijkheid van Doug Hoekstra heeft jarenlang lof gekregen van critici en heeft een welverdiende reputatie opgebouwd als een man met een oor voor een zin en een oog voor detail. Hoekstra's zachte bariton verankert zijn muziek en zet sympathieke verhalen af tegen gedenkwaardige melodieën en subtiele maar onverwachte arrangementen. Zijn acht albums en drie boeken hebben nominaties voor de Nashville Music Award, Independent Music Award en Independent Publisher Award verdiend, evenals een groot aantal Top 10-lijsten en een reeks groovy tijden. Zijn eerste plaat in 12 jaar, The Day Deserved, opgenomen in Howard's Apartment Studio in East Nashville, komt uit in het voorjaar van 2021, wat blijkbaar te horen is want nimmer gaat de stem van Doug Hoekstra de hoogte in en blijft het album eerder intimistisch. Het album bevat 10 nummers waarbij voor alle 10 de credits gaan naar Doug Hoekstra.

Terwijl Hoekstra goed lyrisch het gevoel belichaamt met strakke arrangementen, steekt zijn stem op “Unseen Undetected” zelden boven een fluistering uit. Sterke onderwerpen, slimme showcase. De vocalisatie is niet sterk of te onderscheiden, dus lijdt het aan autoriteit. Een rand van Richard Thompson zou gunstig zijn geweest. De verklaring slaagt er niet in zijn boodschap over te brengen. Een pakkender deuntje met goede saxofoon zegent "Wintertime."

David schreef ongetwijfeld een goed soulnummer, het heeft een groove maar mist gewicht. Als Taj Mahal of Keb ’Mo dit zou zingen, zou het authentieker zijn. Hier sleept het, mist punch, zoals blijkt uit zelfs de back-upzangers die levenloos zijn. Hoewel het vocaal nog broos is "Late Night Ramble", heeft het een ontroering. Zijn oprechtheid maakt dit nummer inderdaad tot een van de beste cd's. Goed samengesteld, geen argument. Het is niets dat nog niet eerder is gedaan, maar het is gedaan met expertise. De zachte melodie gespeeld met delicatesse

"Carry Me", een ander deuntje dat in een machteloze stem is ingegraven, wordt gedragen door Dougs persoonlijkheid. Teksten zijn verbonden met een uitzonderlijk onderwerp om over te zingen. Het valt niet te ontkennen dat Hoekstra liedjes schrijft vanuit een welwillende plek. Hij is een goede bron voor zangers die niet zo goed componeren als hij.

Doug heeft meer bereik nodig, zodat zijn nummers van gematigd tot boeiend kunnen gaan. Eindelijk stoomt uitstekende personage uit "Gandy Dancer" (de ritmische beweging van mannen die spoor voor treinen leggen). De stem van Hannah Fairlight voegt kleur toe. Doug legt uitstekende zang neer. Zijn muzikanten koken met attitude, brutaliteit en overtuiging. De saxofoon van Jimmy Bowland maakt het lekker vuil.
Hoe dichterbij "Outside Looking In", is vergelijkbaar met wijlen Steve Goodman & John Prine.

tracks:

1. Seaside Town
2. Higher Ground
3. Unseen Undetected
4. Wintertime
5. Late Night Ramble
6. Carry Me
7. Grace
8. Gandy Dancer
9. Keeper of the Word
10. Outside Looking In