© Rootsville.eu

Doug Schmude (US)
tiltle: Mileposts (EP)
music: Americana
release date: 2020
label: Lost Hubcap Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Doug Schmude

© Rootsville 2021


Doug Schmude, geboren in Baton Rouge, Louisiana, bracht het grootste deel van zijn vormende jaren door in Oklahoma en Texas. Hij verbeterde zijn songwriting eind jaren negentig tijdens een optreden in en rond Boulder, Colorado. In 2000 verhuisde hij naar Nashville om zijn vak verder te ontwikkelen. Terwijl hij in Tennessee was, werd hij genomineerd voor verschillende prijzen door zijn werk met het akoestische bluesduo Hot Foot Delta. Momenteel gevestigd in Zuid-Californië, is zijn muziek bezaaid met souvenirs van de plaatsen die hij heeft gewoond en gezien.

Zijn debuut-cd, A New Century, werd destijds genomineerd voor een Orange County Music Award. Zijn live-optredens omvatten reizen naar Delta Blues, die worden ondersteund door percussief resonatorgitaarspel, vaak beukende op de gitaar voor een ritmisch accent. Hoewel hij voornamelijk schrijft en optreedt op akoestische gitaar en resonator-slide-gitaar, speelt hij ook mondharmonica, mandoline en banjo. Naast het schrijven, opnemen en uitvoeren van liedjes, leent Doug zijn talenten als sessiegitarist, opnametechnicus en producer.

Tijdens de pandemie periode bracht Doug Schmude zijn nieuw werk 'Mileposts' als EP op de markt. Zijn liedjes bevatten levendig getekende personages uit alle lagen van de bevolking en verhalen uit steeds veranderende gezichtspunten. Zijn laatste plaat, Mileposts, werd in eigen beheer uitgebracht op zijn eigen label (Lost Hubcap) en was in eigen beheer. De nummers mixen stukjes country, folk, rock en blues en het resultaat is een modern Roots Americana-geluid dat fans van Jason Isbell, Ryan Bingham, John Mellencamp en Steve Earle zou aanspreken. Doug speelt het merendeel van de akoestische en elektrische gitaren, bas, mandoline, lap steel gitaar en dobro.

Met zeven nummers is deze EP praktisch een album, we zullen nooit weten waarom hij ervoor koos om het als één nummer uit te brengen, maar het is hoe dan ook een schot in de roos. ‘A World Without John Prine’ is een luchtig eerbetoon aan onze onlangs overleden legende. Teksten als “How am I gonna tell the truth among all the lies?” zeg wat velen van ons de afgelopen tijd dachten. ‘Ballad of Early’ en ‘Old Crow’ zijn zeer traditionele volksliederen die verhalen vertellen over problemen, dagelijkse levens, maar, enigszins ongebruikelijk, altijd vrolijk. De een vertelt over een vogel die problemen wegneemt, en de ander vertelt over een kerel die uit de drugshandel stapt en met zijn boot de zonsondergang tegemoet vaart, zowel tekstueel verrassend als ongebruikelijk. ‘Feels Like Texas’ is bluesachtig en rockt, een leuk dansnummer dat zich nestelt tussen andere dansnummers.

tracks:

01 Mileposts in the Rear View
02 The Ballad of Early
03 All The Lines on my Peace
04 Old Crow
05 Feels Like Texas
06 A World Without John Prine
07 Maybe I Just Won't Go Home Tonight