© Rootsville.eu

Eric Johanson (US)
tiltle: Covered Tracks Vol.1
music: Acoustic Blues
release date: 2021
label: independent
info artist: Eric Johanson


© Rootsville 2021


De in New Orleans geboren Eric Johanson serveert zijn tweede album met een verzameling rauwe, akoestische covers. De tien nummers op “Covered Tracks: Vol. 1” bevatten een gevarieerde selectie, variërend van een pop-folk ballad van The Cardigans ("Feathers and Down") tot traditionele vooroorlogse nummers met dank aan Skip James ("Hard Time Killing Floor Blues"). Johanson steekt daar wel zijn eigen identiteit in zodat veel van de nummers wild afwijken van de originelen en uiteindelijk klinken alsof het zijn eigen composities zijn.

De plaat begint met Chicago's '25 of 6 tot 4', waar Johanson het nummer ontdoet van zijn iconische akkoordstructuur, en hij zijn eigen accenten aan toevoegt door de originele blazers te vervangen door scherpe, beknopte slide-licks. De zang op Free's "Oh I Wept" vertoont een griezelige gelijkenis met de blauwogige ziel van Paul Rodgers himself.

Willie Dixons 'My Babe' en Taj Mahal's 'Lovin ’in My Baby’s Eyes' blijven wat dichter bij het originele, net als 'Midnight Rider'. "House of the Rising Sun" is misschien minder aantrekkelijk vanwege de overvloed aan versies die het publiek door de jaren heen heeft gehoord, maar het heeft wel de beste vocale uitvoering van het album. "Deep Deep Water" heeft de ongebruikelijke benadering om de stijl van Gatemouth Brown's door jazz beïnvloede origineel in te perken, en houdt vast aan een meer gruizig bluesgevoel.

De echte toppers van de plaat zijn 'Feathers and Down' en 'Head Like A Hole'. Op het eerste toont Johanson veel maturiteit door een langzame, geduldige benadering te volgen en precies de juiste hoeveelheid instrumentele flair toe te voegen. Het andere nummer klinkt alsof het het origineel in een parallel universum had kunnen zijn. De match is even uniek als perfect.

Zoals zoveel anderen die gedwongen zijn zich aan te passen aan een onverwachte pandemische omgeving, heeft Johanson een moeilijke situatie omgezet in een succesvol artistiek project. Deze “Covered Tracks, Vol.1 “ dient als voorbeeld van een artiest die niet bang is om de studioglans achter zich te laten en die de luisteraars een eerlijke kijk geeft op zijn muzikale achtergrond. Alweer een leuke schijf !

Tracks:

01. 25 Or 6 To 4
02. Head Like A Hole
03. Oh I Wept
04. My Babe
05. Feathers And Down
06. Midnight Rider
07. Lovin' In My Baby's Eyes
08. Deep Deep Water
09. House Of The Rising Sun
10. Hard Time Killing Floor Blues