© Rootsville.eu

Ericson Holt (US)
tiltle: 99 Degrees
music: Blues - Americana
release date: August 20, 2021
label: Conch Town Music
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Ericson Holt

© Rootsville 2021


Hoewel zijn muziek misschien doordrenkt is van de blues, zijn het de grijze gebieden die Ericson Holt het meest fascineren.

Holts verhaal begint in Virginia, waar hij een passie voor literatuur en een brede muzikale eetlust erfde van zijn moeder: songwriter, dichter en romanschrijver A.H. Holt. Hij pakte de piano eerst alleen op en studeerde later klassiek, totdat liedjes, allerlei soorten liedjes, pop, folk, rock, blues en country tot zijn verbeelding spraken. Hij voegde gitaar toe aan zijn repertoire met een beetje hulp van zijn neef, een begaafde Chet Atkins-stijlspeler, die hem het Nashville-nummersysteem leerde voor het schrijven van akkoordenschema's. Holt begon zijn professionele carrière met het zingen van harmonie en het spelen van mondharmonica met volkszangers in koffiehuizen en piano spelen in kerkkelders, en uiteindelijk toerde hij langs de oostkust met zijn band en soloartiest.

Holt wist dat zijn volgende project iets anders moest zijn, wat de opwinding en intensiteit van zijn liveshows weergaf. Dus toen het tijd was om aan 99 Degrees te werken, verzamelde hij een kernband met onder meer de multi-Grammy Award-winnende ingenieur en organist Kevin McKendree (Delbert McClinton, Buddy Guy, Brian Setzer), gitarist Joe McMahan (Allison Moorer, Kevin Gordon, Hayes Carll, Webb Wilder), bassist Dave Santos (The Neville Brothers, John Fogerty, Bob Seger) en drummer Kenneth Blevins (John Prine, John Hiatt.) Het album werd geproduceerd in de legendarische studio van McKendree, The Rock House, in Franklin, TN. De meeste basisnummers op het album zijn eerste of tweede takes waarbij Ericson op piano of akoestische gitaar de band door de nummers leidt.

Die directheid is het hart en de ziel van 99 Degrees, die bij elke bocht gruizige energie en passie uitstraalt. Leadsingle "Walkin' on Bourbon Street" vormt het podium en verandert van een bluesy muziekgeschiedenisles in een extatisch feest gevoed door pittige blazers, bedwelmende ritmes en soulvolle achtergrondzang van gospel-fans The McCrary Sisters, die door de hele plaat verschijnen. Zoals veel van Holt's catalogus, is het lied doordrenkt van het gevoel van plaats en doordrenkt van verlangen en verlangen; de verteller wil feesten, maar hij is niet zomaar een zorgeloze feestvierder. Hij is op muzikale pelgrimstocht.

Twee van de 10 nummers op '99 Degrees', 'Walkin' on Bourbon Street' en het titelnummer '99 Degrees' zijn al als single uitgebracht. Holts songwritingtalent komt tot uiting in de ballads, liefdesliedjes, diepbewuste aanbiedingen en vrolijke deuntjes van het album. De nummers zijn zowel tekstueel als muzikaal uitzonderlijk.

tracks:

01 Walkin' In Our Sleep
02 Clever Girl
03 Empty Without A Secret
04 99 Degrees
05 Sweet On You
06 Beautiful World
07 Walkin' In Bourbon Street
08 I'm Gonna Play
09 Help Us Now
10 Have Mercy