© Rootsville.eu

Fia Ekberg (SE)
tiltle: Bangatan
music: Singer-songwriter - Folk
release date: 2021
label: Kakafon Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Fia Ekberg

© Rootsville 2021


Fia Ekberg is een Zweedse singer-songwriter uit Göteborg die muziek speelt op het gebied van folk-country-pop. Sofia zingt verhalen over het dagelijks leven, de grote vragen en kleine details, met een stem en teksten die onder je huid kruipen. Dit alles begeleid door haar ritmische gitaarspel. Fia's muzikale reis heeft vele wendingen genomen. Ze werd geboren in het kleine dorpje Bottnaryd in de diepe bossen van Småland en had al heel vroeg een verlangen naar muziek. Op vijfjarige leeftijd kreeg ze haar eerste gitaar en al snel vond ze een manier om zich uit te drukken door voor de buren te spelen en te zingen.

Toen ze in Engeland woonde ontdekte ze haar songwriting en begon ze haar liedjes te spelen op open podia in en rond Londen, waar ze ook werkte als sessiezangeres en lid was van Jest, een soulrockband die op straat speelde. Trouwens, Sofia vernielde haar stem en kon een aantal jaren niet zingen. Gedurende deze stille tijd bleef haar songwriting evolueren en ze werkte hard om een ​​weg terug te vinden naar haar authentieke stem. In de winter van 2013 bracht ze haar debuut EP All The Small Details uit, geproduceerd samen met Patrick Rydman en Henrik Cederblom (opgenomen in studio Epidemin, Göteborg) en sindsdien reist ze met haar muziek. Fia speelde in podia zoals Visby Songwriters Festival, Copenhagen Songwriters Festival, Sunne Folk Festival, Pustervik (Göteborg) en Jarmusch Club, Caserta, (Napels, Italië). Sjhe toerde in Duitsland, Ierland, Engeland en twee keer in de VS. Zomer 2017 speelde ze een solo-tour in Californië, met de trein/auto van Portland naar Los Angeles.

Deze "Bangatan" is haar nieuwsta album. Helaas is de Zweeds taal me onbekend maar zoals ze soms zeggen een melodie klinkt mooier dan duizend woorden.En dit is ook het geval bij de melodieuze nummers die helaas in Fia's moedertaal worden gebracht.

Bangatan, op een steenworp afstand van Stigbergstorget in Majorna, Göteborg, vormt de basis voor dit persoonlijke album. Dit zijn liedjes over liefhebben, ouder worden en er zijn. Over opnieuw de liefde durven zoeken, een tweede, derde keer. Over zo willen leven dat men instort voordat het eindigt. Over ouder zijn maar je klein en machteloos voelen. Over zo boos zijn dat men wil vechten. En te verlangen naar verbondenheid en verzoening. De basis voor het album wordt door Fia zelf opgenomen, in de huiskamer en keuken op Bangatan, in het centrum van de gebeurtenissen, ergens tussen de rol als podiumartiest en de rol als ouder van tieners. Patrick Rydman is de producer, co-muzikant en co-creator van het album en enkele muzikale gasten vergulden en verdiepen het geluid en de verhalen verder. Een album midden in het leven, als een nachtelijke dans door Majorna. We horen sporen van oa. Eva Dahlgren, Peter le Marc en Ted Gärdestad, maar vooral horen we sporen van Fia zelf.

tracks:

1 Bangatan
2 Dansa
3 Kanske är du som jag
4 Jag tycker om dig
5 Ibland så snöar det i maj
6 Nålar
7 En stilla natt
8 Vackrare nu
9 Mellan raderna