© Rootsville.eu

Gerry Gibbs (US)
tiltle: Songs From My Father
music: Jazz
release date: august 06, 2021
label: Whailing City Sound
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Gerry Gibbs

© Rootsville 2021


"Songs From My Father" is het langverwachte nieuwe album van de beroemde muzikale polymath Gerry Gibbs. Op zijn dertiende release als leider presenteert drummer - percussionist - bandleider - arrangeur Gibbs een spetterend dubbel-disc meesterwerk met vier iteraties van zijn veelgeprezen Thrasher Dream Trio. Onder zijn scherpzinnige leiding brengt deze band van jazztitanen hulde aan de muzikale erfenis van Gerry's 96-jarige vader, Terry Gibbs. Om Terry, een van de laatste nog levende architecten van de bebop en vernieuwers van de vibrafoon, te eren, selecteerde Gerry 18 deuntjes uit de enorme discografie van zijn vader en interpreteerde het tijdloze materiaal door zijn eigen verfijnde compositorische lens met inventieve, moderne arrangementen. Met name Songs From My Father bevat de laatst opgenomen uitvoering van het geweldige Chick Corea, en bevat een van Chick's deuntjes die speciaal voor dit project zijn gecomponeerd. Met Gibbs in de drumstoel, omvatten zijn Thrasher Dream Trios Chick Corea en Ron Carter; Kenny Barron en Buster Williams; Patrice Rushen en Larry Goldings; en Geoff Keezer en Christian McBride; samen met percussionist Kyeshie Gibbs.

Een wereldwijde pandemie kon deze jazz-uitblinker niet vertragen - in plaats daarvan inspireerde het een indrukwekkende periode van creatieve output. Gibbs presenteert Songs From My Father, vers van de hielen van zijn epische, genre-tartende opus Our People uit 2019, geprezen door Philip Booth van JazzTimes als "kunstig gelaagde stukken die vaak grenzen aan de filmische... nogal een prestatie", zoals evenals 2020's Emotional Pandemic, een 18-track album volledig gecomponeerd, ontwikkeld en uitgevoerd (alle acht instrumenten!) door Gibbs en gratis uitgebracht aan een selecte groep van 500 vrienden en medewerkers.

In feite was het deze release die de aandacht trok van de legendarische Chick Corea, die aanvankelijk informeerde naar Gibbs' proces voor het schrijven en opnemen van alle instrumenten. Het gesprek evolueerde naar de mogelijkheid van samenwerking, en het concept was geboren uit het uitbrengen van een dubbele schijf gevuld met het product van Gibbs' samenwerkingen met vier verbazingwekkende trio's, waaronder een samenwerking met Corea en Ron Carter. Corea zou later vragen om meer betrokken te zijn bij de muziek die werd opgenomen, door een origineel stuk te componeren in opdracht van Terry Gibbs "Tango For Terry", en twee stukken voor het album te arrangeren.