© Rootsville.eu

Gonzalo Rubalcaba (US)
tiltle: Skyline
music: Jazz
release date: september 17, 2021
label: 5Passion
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Gonzalo Rubalcaba

© Rootsville 2021


Rubalcaba - opgegroeid en opgeleid in Havana, waar hij professioneel speelde als drummer en pianist voordat hij eerst naar de Dominicaanse Republiek emigreerde in 1991 en vervolgens naar Miami in 1996 - vertelt de gevierde jazzjournalist Ted Panken in de liner notes van Skyline dat vroege optredens met de reuzen van de kunstvorm zoals bassist Ron Carter en drummer Jack DeJohnette bleken zijn, "echte school, zijn poort naar een andere relatie met Amerikaanse muzikanten en Amerikaanse muziek.

Hoewel er nooit enige twijfel over bestaat dat Rubalcaba hier de leidende sonische architect is, is het bij alle negen delen duidelijk, zoals Panken opmerkt, dat hij “niet wilde dat dit een “Gonzalo-plaat per se” zou zijn; hij wilde een gesprek creëren vanuit meerdere gezichtspunten.” Nieuwe perspectieven worden toegepast op het bekende, aangezien elke muzikant een paar van zijn eigen eerder opgenomen deuntjes aanbiedt aan de (her)interpreterende lens van het trio. Voor een illustratie van de methodologie van de groep, neem Carter's "Gypsy", een deuntje dat oorspronkelijk werd uitgebracht op de Parade van 1979 met Chick Corea (piano), Tony Williams (drums) en Joe Henderson (tenorsax). Na een nieuw geconstrueerd voorwoord herneemt Carter een wandelende baslijn die doet denken aan het origineel, hoewel deze versie in een iets meer ontspannen tempo is. Minder hectisch en op een manier die stabieler en zelfverzekerder is, behoudt deze het indringende, prikkende en verkennende karakter van het origineel.

Als Parade's een showcase was voor Henderson, is Skyline's versie een showcase voor Rubalcaba, aangezien hij zowel de lead-lijnen van Joe Henderson als de comping-lijnen van Chick Corea speelt. Het laatste derde deel van het deuntje brengt DeJohnette en, ten tweede, Carter in de schijnwerpers - voordat Rubalcaba terugkeert voor een laatste bliksemrun. Het sluit af met een spaarzame, contemplatieve dialoog die toeslaat als een diepe, ontwakende stretch - de muzikale manifestatie van savasana in het eindstadium.