© Rootsville.eu

Gordie Tentrees (Can)
tiltle: Mean Old World
music: Singer-songwriter
release date: november 05, 2021
label: Self released
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Gordie Tentrees

© Rootsville 2021


Een van een aantal Canadese artiesten die de laatste jaren meer aandacht beginnen te trekken aan de Europese kant van de Atlantische Oceaan, Yukon singer-songwriter Gordie Tentrees 'en 'Mean Old World' is zijn nieuwste en 8ste release. Het werd opgenomen in een week van -35 graden weer met een groep muzikanten en vrienden die Tentrees respecteerde en met wie hij ideeën kon opdoen tijdens het opnemen van het album op een gezamenlijke, gefocuste manier.

Voor Gordie Tentrees is dit reeds zijn 8ste album en volgt het uit 2018 afstammende "Grit" op. Gordie werd geboren in Hamilton, Ontario, het product van een kleurrijk gebroken gezin, opgegroeid op een familieboerderij, stuiterde vervolgens door pleeggezinnen om zich te concentreren op sport, en werd zelfs een gouden handschoenenbokser. Van de ring tot het podium met tussenstops als schooljuf en jeugdwerker, dankbaar voor elk moment.

In de beginjaren nam Fred Eaglesmith hem mee op weg naar Europa/VK en zelfs een historische tour langs Route 66 in de VS van Chicago naar Santa Monica, waarbij hij nuttig advies en ondersteuning bood met een vroege introductie in de realiteit van de muziekbusiness en tegelijkertijd aanmoedigde hem zijn eigen weg te banen. Sindsdien heeft hij het podium gedeeld met Mary Gauthier, James Cotten, Steve Poltz, Fred Penner, Danny Michel, Blackie & Rodeo Kings en Kelly Joe Phelps die elk geluid dat ze op en naast het podium maakten, zijn eigen geluid bestudeerde. Echte muziek van een heel echte man.

Tentrees behandelt een aantal zeer zware onderwerpen. “Every Child”, bijvoorbeeld, is een mooi en teder lied dat buitengewoon hartverscheurend is, en hoewel er geen duidelijke oplossing is, is er veerkracht. Het nummer bevat zang van leden van Dakhká KhwáanDancers, de National Award-winnende Inland Tlingit-dansgroep uit Whitehorse, waarvan zijn dochter lid is van de juniorgroep. Het is ontroerend en komt van een heel persoonlijke plek. "Mean Old World" is een ander voorbeeld van veerkracht bij liefdesverdriet. Een prachtig gevoel en ik verkoop het lied kort als tekstueel, Tentrees toont de kracht van liefde en menselijke steun. Muzikaal is het ook een pakkend deuntje.

Er zit veel op dit album, zowel muzikaal als tekstueel. Tentrees heeft een fantastisch album afgeleverd dat meerdere draaibeurten nodig heeft, maar dat zal men maar al te graag doen. Mean Old World is een van die zeldzame albums waar de artiest zich openstelt, zijn persoonlijke ervaringen gebruikt en een album produceert dat de luisteraar op vele niveaus kan bereiken.

tracks:

01. Wind Walker (2:20)
02. Danke (3:13)
03. Mean Old World (3:08)
04. Every Child (3:15)
05. Lefties (3:26)
06. Far Away Friends (3:06)
07. Train is Gone (3:53)
08. Rosetta (3:10)
09. Twice as Nice (4:02)
10. Ring Speed (3:20)