© Rootsville.eu

Guy Davis (US)
tiltle: Be Ready When I Call You
music: Blues
release date: may 14, 2021
label: M.C. Records
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: Guy Davis

© Rootsville 2021


Guy Davis, de Ambassadeur van de Blues, beschouwt zichzelf als “een muzikale verteller”. “Be Ready When I Call You” is de perfecte titel voor het nieuwe album van de Grammy-genomineerde artiest, een verzameling van 12 nieuwe nummers en één cover. Het spaarzame "Badonkadonk Train", gevoed door rollende banjo-tokkels, dartelende harmonica-runs en de warme zang van Davis, opent de plaat met een ode aan lust. Het getokkel van de banjo en het fingerpicken wervelen om elkaar heen in de tedere ballad "Got Your Letter in My Pocket".


photo Guy Davis © Rootsville

De leuke folkblues "God's Gonna Make Things Over" kon niet actueler zijn, want het vertelt het verhaal van de Tulsa Race Massacre, die 100 jaar geleden plaatsvond op 31 mei - 1 juni 1921. Het refrein "It ain't right!...It ain't right/What the white people did in Tulsa that night" zou net zo goed, met een paar woordveranderingen, gebeurtenissen uit onze eigen samenleving kunnen beschrijven. De langzame bluesrocker "Be Ready When I Call You", heeft een leuke Clapton-achtige leadgitaarlijnen en een heldere slide-gitaar. Voor Davis verwijst het lied naar de mythische ontmoeting van Robert Johnson met de duivel op het kruispunt.

"Flint River Blues" , is dan weer een aanklacht tegen de regering van Flint, Michigan die haar inwoners toestaat ​​​​vergiftigd water te drinken –een song met een kwieke banjo. In het beklijvende "Palestina, Oh Palestina" contrasteert de schoonheid van het land met het geweld dat zijn tol blijft eisen van de Israëli's en Palestijnen die in die gebieden wonen. Met het verzengende “I Got a Job in the City” ravotten we mee met zijn bluesgekreun over de ups en downs van het werken in de stad, terwijl we met de zigeunerblues “I’ve Looked Around” een Dylan-achtige song voorgeschotreld krijgen.

Op de enige cover op het album speelt Davis een grommende, funky versie van Howlin' Wolf's "Spoonful" Davis wordt teder voor de hartverscheurende country soulsong '200 Days'. Het norse en grommende "I Thought I Heard the Devil Call My Name" dendert door met een jazzvibe uit New Orleans, terwijl de vaudevillian humor van "Every Now and Then" langs een carnavalsblues van St. Louis zweeft.

Het album sluit af met de woeste raprocker "Welcome to My World", gericht aan de meest recente bewoner van het Witte Huis en vooral aan The Donald. We willen klaar zijn als Guy Davis ons belt; met deze plaat heeft Davis zijn  emoties op ingenieuze wijze in muziek verpakt. Dit is alweer werk van de bovenste plank

Tracks:

01. Badonkadonk Train
02. Got Your Letter In My Pocket
03. God's Gonna Make Things Over
04. Be Ready When I Call You
05. Flint River Blues
06. Palestine, Oh Palestine
07. I Got A Job In The City
08. I've Looked Around
09. Spoonful (It's Alright, It's Alright)
10. 200 Days
11. I Thought I Heard The Devil Call My Name
12. Every Now And Then
13. Welcome To My World