© Rootsville.eu

Guy Verlinde (B)
tiltle: Standing in the Light of A Brand New Day
music: Americana - Blues - Roots
release date: augustus 30, 2021
label: R&S Music
info artist: Guy Verlinde


© Rootsville 2021


Toen we een paar maanden geleden melding kregen van Guy Verlinde dat er op 30 augustus een nieuw album zou verschijnen keek ik uiteraard reikhalzend naar uit. De afgelopen concerten voor zover ze konden plaats vinden waren intiem met aan zijn zijde Olivier Vander Bauwede en Nils De Caster. De intimiteit die Guy Verlinde op zulke momenten ten tonele brengt zijn allemaal goed voor kiekebisj momenten, want dat is Guy ten voeten uit.

Wanneer je dan in de bijlage komt te lezen dat het nieuwe album "Standing in the Light of A Brand New Day" tot stand kwam door de samenwerking met maar liefst 17 muzikanten zijn de verwachtingen dan ook zeer hoog gespannen. Namen als Nils De Caster en Olivier Vander Bauwede waren al zo goed als een zekerheid en zo ook enkele kompanen uit de vroegere bezettingen zoals Richard van Bergen, trouwe bassist Karl Zosel en de eveneens oud-gediende van "The Mighty Gators", Toon Vlerick. Verder in het oog springend is "RedRed" frontman Tom Beardslee en gevestigde waarden uit onze Belgische blues- en roots scène Frederik Van den Berghe Frederik, le wallon sympa René Stock. Voeg daarbij nog de vocale kwaliteiten van Naomi Sijmons aka Reena Riot die in de voetsporen van pa Fons de hort op gaat met Scabs-man Guy Swinnen voor een Dylan Tribute en de rest van de "17" en je krijgt de créme de la créme van eigentijdse muzikanten.

De Corona epidemie indachtig waren de opnamen van deze "Standing in the Light of A Brand New Day" eentje van vallen en opstaan en dat heeft Guy Verlinde enkel nog sterker gemaakt want het resultaat is oustanding te noemen. Alsof Guy te samen met zijn brothers & sisters een nieuwe familie in het leven komt te roepen, een gegeven dat we enkel kunnen toejuichen als grote fan van die andere roots familie.

Op het album vinden we 13 nummers terug en opent met "Breaking Dawn", een prelude die zowaar in enkele seconden het ganse album in de spotlights komt te zetten. Een beklijvende intro van een bluesy resonator waarbij het lijkt bij de eerste tonen van "Up on the Mountain" dat alle zorgen door dit nummer worden verdreven. Het zou Guy niet zijn als hij niet weerom pakkend uit de hoek komt en dat gebeurt met "Caroline Brings". Een nummer over een vroegere vriendin waarbij hij voor de arrangementen koos voor de sfeer van de salvation army horns uit "Closing Time", een album van een andere meesterlijke songsmid, Tom Waits. Hoe mooi is dit...

"The Unsung" gaat dan weer over onze helden diegene die nimmer worden vernoemt. Over de personen die altijd voor iemand klaar staan, en wie heeft zulke helpende nog nooit aangereikt gekregen. Niet alles hoeft sentimenteel te zijn want bij het volgende "I’m Your Man" bevinden we ons zowaar in de NOLA sfeer van "Bourbon Street". Het nummer gaat over de herwonnen liefde van Guy met zijn vader en zo wordt het toch een emo moment maar dan in een heerlijk jazzy jasje.

Met "If I Were Your God" is dan een country bluesje met gospel invloeden en bewijst nogmaals dat Guy Verlinde zeer diep kan gaan in zijn gevoel, een gevoel dat met de blazers sectie naar een warme en innemende climax toewerkt. #Hoogstaand. Met "No More", gebracht met aan zijn zijde Naomi Sijmons, krijgen we dan toch weer zo een bijzonder pakkend moment zoals we er ook al enkele konden ervaren op het album "All is Forgiven". De diepgang van zulke nummers is soms enkel te begrijpen door personen die ooit in zulke pijnlijke situatie zijn terecht gekomen.

"Both Sides of the Blues" kwam tot stand toen Guy Verlinde een bezoek bracht aan Gambia en "Kunta Kinteh Eiland", een samengaan van de Afrikaanse en Europese blues en eentje waarop we door de muzikaliteit de zakdoek even kunnen opbergen. Alle stoelen dan even aan de kant want kan sinds 1 september en hopelijk blijft dat zo. "Surrender to the Groove" gaat het jezelf overgeven aan de grooves van de muziek, er komt zelfs het woordje liefde in.

Allee, gelukkig hebben we even kunnen lachen want met "Last Goodbye" komt Guy met zijn muzikale familie ons weer gewoon koud te pakken op een nummer dat gaat over het loslaten van een geliefde. Nogmaals #Hoogstaand. Op "The Way You Are" komt de liefde in zin onvoorwaardelijke vorm naar boven. Zeer breekbaar nummer dat nog versterkt wordt door het strijkersensemble onder leiding van meester Nils De Caster. Het is toch niet waar zeker, "Karma’s Gonna Kick Your Ass" is een naughty bluesy duet weerom met Naomi en drogen de neusjes alweer op. Afsluitend krijgen we nog een laid back moment op een zonnige dag ergens "In July". Een nummer waarbij Olivier Vander Bauwede de fans van ons ketje "Toots" in de armen zullen sluiten.

Wat had je verwacht, dat Guy Verlinde ons weer niet zou gaan pakken met een kwalitatief hoogstaand album? Met deze "Standing in the Light of A Brand New Day" bewijst hij nogmaals dat ons kleine landje misschien wel te klein is voor deze klasbak. Ook nog een welgemeende en respectvolle buiging voor al de muzikanten die aan deze masterclass hebben meegewerkt. Klasse komt steeds weer bovendrijven hoe moeilijk het de afgelopen periode ook is geweest. Onze eigenste Eric Bibb...RESPECT!

tracks:

01. Breaking Dawn
02. Up on the Mountain
03. Caroline Brings
04. The Unsung
05. I’m Your Man
06. If I Were Your God
07. No More
08. Both Sides of the Blues
09. Surrender to the Groove
10. Last Goodbye
11. The Way You Are
12. Karma’s Gonna Kick Your Ass
13. In July

musicians:

Beardslee Tom: gitaar & banjo
De Caster Nils: viool
De Lat Cedric: bugel & trompet
Della Nave Dominique: trombone
Eylenbosch Tom: piano
Schrauwen Falk: percussie
Sijmons Naomi: zang
Spanjers Roel: piano
Stock René: bas
Storme Elias: saxofoon
van Bergen Richard: gitaar & zang
Van den Berghe Frederik: drums
Van Gelder Thomas: saxofoon
Vander Bauwede Olivier: harmonica, gitaar, harmonium & zang
Verlinde Guy: zang & gitaar
Visconti Raffaello: gitaar
Vlerick Toon: cello & gitaar
Zosel Karl: bas