© Rootsville.eu

Haeun Joo (Kor)
tiltle: We Will Find
music: Jazz
release date: august 20, 2021
label: Next Level (Outside in Music)
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Haeun Joo

© Rootsville 2021


"We Will Find" is het debuutalbum van de in Zuid-Korea geboren, in New York woonachtige pianist en componist Haeun Joo. Een introspectieve verkenning van diepe, bijna existentiële gedachten gerealiseerd in een hoopvol idioom met vleugjes melancholie (en met knipogen naar de woordeloze zang en vlotte trompetlijnen van Norma Winstone en Kenny Wheeler), We Will Find is contemplatieve jazz met een moderne gevoeligheid. We Will Find heeft Matt Holman (Fred Hersch, Kurt Elling, Darcy James Argue) die trompet en flugel verdubbelt als Haeuns belangrijkste melodische sparringpartner; die onopvallende maar essentiële backline-ondersteuning bieden, zijn twee ervaren leden van de New Yorkse scene - Doug Weiss (Peter Bernstein, Brad Mehldau, Brain Blade) op bas en Ronen Itzik (Lee Konitz) op drums.

De acht tracks waaruit We Will Find bestaat, vertegenwoordigen de eerste complete set originele verklaringen van Joo op schijf. Het album, opgenomen in twee sessies in 2019, is een zorgvuldig gearrangeerde selectie van originele composities die even sterk staan als een algemeen artistiek statement als een selectie van individuele deuntjes. Er is een kalme zekerheid in zowel Joo's spel als haar composities, die lyrisch en toegankelijk zijn, maar nooit zonder sprankelende muzikale intuïtie.

Joo lanceert haar rustig vloeiende polyritmiek op "86": "Ik schreef altijd swingmelodieën en ballads - hier zei ik tegen mezelf 'laten we iets heel anders componeren, gebaseerd op een paar kernritmes'. Gebaseerd op een inside-grap (de maatsoort verscheen oorspronkelijk omgekeerd op een malafide blad), het is een vlotte introductie tot een componist met een instinctief gevoel voor melodie. Een van die uitbreidingen is 'John', opgedragen aan John Abercrombie, de legendarische gitarist met wie Joo in haar vroege SUNY Purchase-dagen studeerde.

"We Will Find" volgt, een wervelende mix van rijkelijk gescoord contrapunt en canonische duels tussen stem en piano die gebruikmaakt van die sterke Wheeler-erfenis. "In The Rain" voert Joo terug naar haar Boston-dagen in een sluipende noir waar Holman op de voorgrond treedt. "Thursday" - een ballad geschreven op een donderdag - suddert rustig, terwijl "Questions" meer expansief is, waardoor Holman's zijdeachtige tonen het climax van het album tot stand kunnen brengen. Vanaf die hoogte kruipt “A Window in the Dark” terug naar de melancholie van vroeger, gebaseerd op vocale doodles gemaakt terwijl Joo door de straten van New York dwaalde. ""Eternal Love" ("een platonische liefde") biedt een relaxte conclusie, maar via de rommelende grooves van Iztik sluipt er iets nieuws naar binnen. "Ik wil dat dit album deel uitmaakt van de levensreis van mensen", zegt Joo. Terwijl we allemaal op zoek zijn naar betekenis na de lockdown, is Joo's muziek een kalmerend hulpmiddel bij die lastige zoektocht.


tracks:

1. 86 (4:14)
2. John (4:37)
3. We Will Find (5:24)
4. Thursday (4:00)
5. In The Rain (3:36)
6. Questions (5:13)
7. A Window In The Dark (3:27)
8. Eternal Love (5:48)