© Rootsville.eu

Hans Theesink & Big Daddy Wilson
tiltle: Pay Day
music: Blues - Gospel
release date: december 03, 2021
label: Blue Groove
info artist: Hans Theesink - Big Daddy Wilson


© Rootsville 2021


Wanneer twee hemelse muzikanten de handen in elkaar komen te slaan kan het resultaat niet anders dan magisch zijn. Dit is de korte en krachtige beschrijving van "Pay Day" het album dat Hans Theesink en Big Daddy Wilson nog voor de kerstdagen op ons los laten. Van origine stond de release datym gepland voor begin 2022 maar mede door de pandemie is deze wonderlijke schijf nog aan te schaffen voor de feestdagen.

"Pay Day" is een prachtige blues plaat geworden met uiteraard de link naar gospel door de medewerking van Big Daddy Wilson. Wanneer beide muzikanten openen met Blind Willie Johnson's klassieker "Everybody Ought To Treat A Stranger Right" uit 1930 zitten we zo midden in de era van pre-war blues en schets dit nummer zo ook het vervolg van het album. Het fingerpickin' spel van Hans Theesink samen met die ongelooflijke warme klankkleur van Big Daddy Wilson brengen totale rust in deze hectische periode.

Hans Theesink en Big Daddy Wilson kwamen de blues op twee verschillende manieren te ontdekken. Hans kwam, als Nederlandse jongen, in aanraking met de blues toen hij op de radio Big Bill Broonzy kwam te horen. Sindien mixt hij blues en roots voor al meer dan 5 deccenia. Wilson was als soldaat gestationeerd in Duitsland en werd geboren in North-Carolina. Ook voor hem werd blues en gospel de enige echte muziek en zo zijn beiden dan twee rasechte entertainers geworden.

In 2019 bracht Hans Theesink nog een album uit ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Van Big Daddy Wilson verscheen er eerder dit jaar nog "Hard Time Blues". Beiden worden door hun fans bewonderd door hun diepe gevoel voor de blues. Ze kregen alleen hulp van Helga Blount, die de achtergrondvocals op "Little Nora Maj" verzorgde. Het album bestaat uit zes nummers van elk en vier covers. De titelsong "Pay Da"y is een cover van Mississippi John Hurt en gaat in tegenstelling wat we zouden denken enkel en alleen over een zeurende vrouw.

Met songs als "Vintage Red Wine" van Theesink en "I Got Plenty" van Wilson bewijzen de heren dat hun eigen originals zonder moeite kunnen stand houden tegen die machtige klassiekers die het blues arsenaal rijk is. Voor de blues liefhebbers een meer dan gelukkig voorval van deze samenwerking.

tracks:

 1. Everybody Ought to Treat a Stranger Right (2:43)
 2. Walking (2:56)
 3. Pay Day (3:17)
 4. Little Nora Maj (2:18)
 5. Vintage Red Wine (4:58)
 6. I Got Plenty (3:58)
 7. Virus Blues (3:32)
 8. Hard Time Killing Floor (4:03)
 9. Denomination Blues (3:23)
 10. Ballerina (2:45)
 11. Old Man Touble (4:06)
 12. Who’s Dat Knocking (3:42)
 13. Build Myself a Home (2:54)
 14. Hurry Hurry (2:53)
 15. Train (3:56)
 16. Roll with the Punches (3:22)