© Rootsville.eu

Henry Cole & Villa Locura (PR)
tiltle: Buscando La Vida
music: Jazz
release date: november 19, 2021
label: La Musica Artesanal
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Henry Cole

© Rootsville 2021


De Puerto Ricaanse meesterdrummer, componist en arrangeur Henry Cole kondigt met "Buscando La Vida", een nieuwe volledige opname aan met zijn dynamische ensemble Villa Locura. Aangevuld met het gerenommeerde Metropole Orkest en met een eclectische cast van eersteklas medewerkers, waaronder Antibalas-frontman Duke Amayo en MC Negro González, toont Buscando La Vida Cole's buitengewone en uitgebreide visie.

Door de jaren heen zijn de kracht en veelzijdigheid van Cole onmisbaar gebleken voor 's werelds meest geprezen jazzgroepen, waaronder The Miguel Zenón Quartet, David Sánchez, The Gary Burton Quartet, Fabian Almazan Rhizome, het Ben Wendell Quartet, het All-Star quartet 90 Miles, en Chano Dominguez, evenals de groepen Chambao, Calle 13, Residente, Siete Nueve, Balún en Draco Rosa. De afgelopen jaren waren een wervelwind voor Cole. Zes maanden tot de sluiting van COVID-19 sloeg het noodlot toe toen een brand het appartement van Cole in New York City verwoestte. Twee maanden later verhuisde hij naar zijn geboorteland Puerto Rico en 'begon vanaf nul'. Deze plannen werden verstoord toen de wereld in maart 2020 werd stilgelegd, waardoor een nog wankelere situatie ontstond. Tegelijkertijd ontving Cole goed nieuws: de Doris Duke Charitable Foundation gaf hem een ​​New Jazz Works-beurs. Als een van de weinige Puerto Ricanen die ooit deze eer te beurt viel, voelde Cole een enorme verantwoordelijkheid om iets te creëren dat representatief zou zijn voor zijn werk en voor zijn geboorteland Puerto Rico.

Tijdens de pandemie bleef Cole bezig door aan Buscando te werken wanneer hij kon, en door singles uit te brengen met Villa Locura, waaronder "El Diablo" met Tito Allen, "Caminando" met Tego Calderon, "Si Va'llover" met Alex Lopez "El Callejero ," en "Atiende" met Andy Montañez. Met de steun van de New Jazz Works-beurs kon Cole zijn reikwijdte voor dit nieuwe project verbreden en zijn eigen 'superkrachten' ontketenen, ondanks de slechte staat van de wereld om hem heen.

Met acht originele composities van Cole, is Buscando La Vida geworteld in jazz, maar bevat sterke elementen van funk, afrobeat, soul en hiphop, gesynthetiseerd door Cole's unieke visie. Sommige van de selecties waren geïnspireerd door gevoelens; de filmische opening “No Estamos Solo” (“We Are Not Alone”) is een kleurrijke showcase voor met name het Metropole Orkest en is geschreven als een reflectie op onverwacht kruisende paden met gelijkgestemden en het besef dat wij als mensen niet alleen. Sommige zijn persoonlijker: "Y en Sueños te Persigo" ("And in Dreams I Chase You") gaat over "zo geobsedeerd zijn door een idee dat de maker het in dromen nastreeft" en "Dime Donde Estas" (Tell Me Where You zijn) en “HCS” zijn opgedragen aan Cole's vervreemde vader, Henry Cole Simon. "De Frente" (Head On), een genre-mashup met de scherpe neger Gonzalez, is een meditatie over het confronteren en het nemen van verantwoordelijkheid voor je leven, inclusief al zijn positieve en negatieve eigenschappen, terwijl "Azul Turquesa" (Blauw Turquoise) is een reflecterend liefdeslied.

"Shinobi (He Who Hides)" is opgedragen aan de figuur van de ninja - een inspiratiefiguur voor Cole die spreekt over het vermogen om een ​​"killer"-instinctvermogen te ontwikkelen zonder iemands essentie op te offeren. De levendige afsluiter "Vueltas" (Turns) is een eerbetoon aan de gemeenschap die de Delta Blues heeft gecreëerd en zijn relatie met de Puerto Ricaanse Jibaro, en, zoals Cole zegt, "de "poortwachter" naar ons hart." “Elke beweging, elk idee, elke melodie, elk ritme en elk concept van dit project wordt gevoed door de 'vecht of vlieg'-energie die we met ons meedragen - het leven in ons en om ons heen. De enige manier waarop we dit project konden voltooien, was door ons aan te passen aan wat mogelijk was tijdens de pandemie en door nooit een minuut het vertrouwen of de focus te verliezen, en door als gezin te werken. "Buscando La Vida" is een bewijs van moed en uitmuntendheid tijdens de slechtste momenten.

tracks:

1. No Estamos Solos (ft. Metropole Orkest) (7:58)
2. Y En Sueños Te Persigo (8:33)
3. Dime Dónde Estas (4:22)
4. H.C.S (1:01)
5. De Frente (ft. Negro González) (4:15)
6. Azul Turquesa (6:12)
7. Shinobi (He Who Hides) (4:06)
8. Vueltas (Feat. Duke Amayo) (7:36)