© Rootsville.eu

Hilary Kole (US)
tiltle: Sophisticated Lady
music: Jazz
release date: july 23, 2021
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Hilary Kole

© Rootsville 2021


Met Sophisticated Lady leent Kole haar stem aan 11 archetypische songs uit het jazzidioom. Kole vergezelt op deze veelbelovende release haar oude ritmesectie, bestaande uit gitarist John Hart, pianist Adam Birnbaum, bassist Paul Gill, drummer Aaron Kimmel, vibrafonist Tom Beckham en houtblazersspeler Chris Byars die de doordachte arrangementen voor het overgrote deel van de albums hebben gemaakt.

Het album begint met het titelnummer “Sophisticated Lady”. De ongehaaste swing wordt voortgestuwd door de ritmische anticipatie gecreëerd door Kimmel's brushes, de perfect uitgevoerde hits georkestreerd door Byars en Kole's gepassioneerde refreinen. Een masterclass in dynamiek, de melodie maakt plaats voor een smaakvolle solo van Byars en solisectie van de instrumentalisten.

Het opgewekte "The Best Thing For You (Would Be Me)" wordt hier geleverd met een ongeëvenaarde ijver en uitbundigheid. De vertolking toont Kole's immense melodische faciliteit terwijl scatting evenals prachtige solosecties van het volledige ensemble. "Somebody Loves Me" en "Make Me Rainbows" bieden geweldige voorbeelden van Byars die de volledige breedte van de instrumentatie gebruikt om Kole's stijgende zang te complimenteren. Hart's gitaar en Beckham's vibes voegen zachtheid en volheid toe aan de soundscape, terwijl Birnbaum's compositie de perfecte harmonische en ritmische onderbouwing van Kole's stem biedt, en onberispelijk sluit met Gill's bas en Kimmel's drums.

"In A Sentimental Mood" en "'Round Midnight", met tonen van weemoed en vastberadenheid. "Round Midnight" biedt een verschuiving van dynamiek met een uitgeklede instrumentatie. Kole's opvallende levering van deze door Thelonious Monk geschreven standaard wordt aangevuld door de meesterlijke harmonische ondersteuning van gitarist John Hart, die teruggrijpt op het klassieke gitaar-vocale duo Ella Fitzgerald en Joe Pass in zowel samenspel als timbre. Het ensemble besluit het album met een slim georkestreerde en muzikaal veeleisende vertolking van Richard Rodgers' "The Sweetest Sounds" met prachtige soli-uitvoeringen van Byars en Beckham en soulvolle improvisatie van Hart, Birnbaum en Kole.

 

tracks:

1. Sophisticated Lady 4:26
2. Old Devil Moon 5:47
3. The Best Thing For You (Would Be Me) 4:09
4. Somebody Loves Me 4:56
5. Make Me Rainbows 5:12
6. Love Dance 5:46
7. In A Sentimental Mood 5:00
8. Let’s Face the Music and Dance 6:01
9. Round Midnight 5:52
10. It’s You or No One 5:07
11. The Sweetest Sounds 5:37