© Rootsville.eu

Horizons Quartet (US)
tiltle: Selftitled
music: Jazz
release date: june 25, 2021
label: PM Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Horizons Quartet

© Rootsville 2021


Producenten Dan Wilkins, James Collins en Jeff Hiatt, samen met Gene Perla en PM Records, zijn trots om de titelloze debuutrelease van Horizons Quartet aan te kondigen op 25 juni 2021. Het album wordt gevierd op zondag 27 juni. bij de Deer Head Inn in Delaware Water Gap, Pa. Mede opgericht door Wilkins en Collins, de jongste leden van het kwartet, en verankerd door een paar van hun jazzhelden, drummer Byron Landham en bassist Gene Perla, is Horizons Quartet de volmaakte goedkeuring van multigenerationele samenwerking.

Elk van de acht originele deuntjes van het album is gecomponeerd door Wilkins, een in Manhattan School of Music opgeleide saxofonist en componist uit de jazzrijke Lehigh Valley in Pennsylvania. Hoewel hij nog geen 30 is, heeft Wilkins getourd en uitgebreid opgenomen met zijn vader, de pianist Skip Wilkins, een oude professor in muziek aan het Easton's (Pa.) Lafayette College en een deel van de legendarische cast van stamgasten om de Deer Head Inn te tellen, in het nabijgelegen Delaware Water Gap, toen hun huis toesloeg.

Het was op die iconische locatie als adolescent dat de jongere Wilkins niet alleen geïnspireerd werd om jazz-instrumentalist te worden, maar ook componist, daarbij verwijzend naar een optreden en masterclass uit 2007, gegeven door Dave Liebman en pianist / saxofonist Marc Copland aan de Deer Head die "Opende [mijn] geest voor de rijke wereld van harmonie en compositie." In de jaren daarna toerde Wilkins regelmatig met zijn vader door Midden-Europa - de laatste speelt zo vaak in de regio dat hij een residentie in Praag heeft - en de twee hebben samen drie albums opgenomen, Father and Son (2012), Someday (2019) en Czech Wishes (2019).

Nu, op Horizons Quartet, blijkt Wilkins buitengewoon bereid om zijn eigen opnamedatum te leiden - hoewel het nooit kwaad kan om zo'n ondersteunende cast te hebben. Collins, die hier op een akoestische vleugel hoorde spelen en - op "The Blade's Proposition" en "Gaia's Blessing" - Fender Rhodes, treedt sinds 2015 op met Wilkins in en rond Philadelphia. Toen hij en Wilkins besloten een kwartet samen te stellen, wisten ze dat ze wilden de ritmesectie afronden met het kaliber van muzikanten dat hen geïnspireerd had om überhaupt jazz te gaan spelen. Collins was al vóór zijn studie aan Temple University, waar Landham op de faculteit zit, geïnspireerd door de gevierde drummer Byron Landham uit Philly. De jonge Collins zat vroeger in Ortlieb's, de oude jazzclub in Philadelphia die deels broedplaats was, deels smeltkroes voor generaties Philly-muzikanten, en "nam de muziek van de meesters op, waarbij hij bepaalde aanwijzingen nam van Landhams muzikaal vakmanschap."

 

tracks:

1. Spiraling (10:08)
2. The Blade's Proposition (6:41)
3. Marionettes (7:42)
4. Benediction of the Moon (7:18)
5. Billows (7:14)
6. Get the Point (5:00)
7. Gaia's Blessing (6:42)
8. Kindling of the Phoenix (6:01)