© Rootsville.eu

Jackson Browne (US)
tiltle: Downhill From Everywhere
music: Americana - Singer-songwriter
release date: july 23, 2021
label: independent
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Jackson Browne

© Rootsville 2021


Deze "Downhill From Everywhere" is het nieuwste album van singer-songwriter Jackson Browne en schijnt alsof het zijn eerste is. Jackson Browne werd in 1948 geboren in het West-Duitse Heidelberg. Zijn vader, werkzaam in het Amerikaanse leger, was hier gestationeerd. Op jonge leeftijd vertrok hij met zijn familie naar Los Angeles, Californië, waar hij een interesse ontwikkelde voor folkmuziek. In 1966 werd hij gevraagd lid te worden van the Nitty Gritty Dirt Band, waar hij enige maanden bij bleef.

Jackson Browne zal altijd vereeuwigd blijven met de onwaarschijnlijke hitsingle "The Load-Out/Stay" maar bracht meer dan dat. Zo was er het onuitwisbare nummer ""Doctor My Eyes" uit zijn eerste album, of wat gezegd van het uit 1977 "Running On Empty". In 2004 werd Jackson Browne opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Jackson Brownbe's liedjes hebben altijd een sterke wil overgebracht om tegen de verwachtingen in door te gaan, maar dat doen ze met wijd open ogen. Zelfs als tiener, toen hij het wereldvermoeide "These Days" schreef, accepteerde hij een pijnlijke waarheid terwijl hij een stalen maar onuitgesproken vastberadenheid verborg. Ondanks zijn succes, is Browne nooit iemand geweest die op zijn lauweren rustte, en zoals 'Downhill From Everywhere' bewijst, duwt hij zichzelf nog steeds zo'n 15 albums in zijn legendarische carrière. Opgenomen met een kernband met gitaristen Greg Leisz en Val McCallum, bassist Bob Glaub, toetsenist Jeff Young , en drummer Mauricio Lewak, is de plaat een echt samenwerkingswerk, gedreven door groepschemie en een openheid voor nieuwe geluiden en ideeën.

Met opener "Still Looking For Something" hoor je meteen dat deze ras echte songwriter nog niets van zijn charmes heeft ingeboet. Het prachtige duet "A Human Touch" met Leslie Mendelson en welk hij schreef samen met Steve McEwan doet na al die jaren nog kippenvel verschijnen en met het Carribean getinte 'Love is Love" brengt Jackson Browne nog eens een nummer klaar voor eenzame hoogtes in de charts. Verder is er ook het soulvolle titelnummer en het opzwepende "Until Justice Is Real" houdt hij ekening met het soort existentiële vragen die bepalen wie we zijn en waar we naartoe gaan. Voor het afsluitende nummer trekt hij met " Song For Barcelona" naar zonnigere oorden. Topplaat!

tracks:

01. Still Looking For Something
02. My Cleveland Heart
03. Minutes In Downtown
04. A Human Touch
05. Love Is Love
06. Downhill From Everywhere
07. The Dreamer
08. Untill Justice Is Real
09. A Little Soon To Say
10. Song For Barcelona