© Rootsville.eu

Jan van Bijnen (Lazy J) (NL)
tiltle: Modest Man
music: Singer-songwriter - Americana - Blues
release date: 2021
label: Howlin' Chicken Records
info artist: Lazy J


© Rootsville 2021


Jan van Bijnen is met gemak multi-instrumentalist te noemen. Behalve gitaar speelt hij een keur aan instrumenten zoals dobro, mandoline, banjo, lap- en pedal steel-gitaar, vibrafoon, accordeon, mondharmonica, trompet en piano. En buiten deze instrumenten schreef hij ook nog eens deze 10 prachtige nummers. Nummers die je meteen doen weg mijmeren naar betere tijden, tijden die stilaan terug aan breken en dus just on time om deze "Modest Man" op ons los te laten.

De name, waarmee Jan de podia kwam te betreden is ellenlang maar namen als Rob De Nijs, Freek De Jonge zullen dan wel een belletje laten rinkelen voor al diegene bij wie zijn naam nog niet onmiddellijk een lichtje komt te schijnen. Een licht dat met dit solo album meteen onder de spotlights komt te staan. "Modest Man" is een mix van Americana en mede door het soms uitstekende slide werk ook een link naar de blues.

Het album kwam tot stand via crowdfunding, de hedendaagse manier om een artiest te sponseren. 10 prachtige songs die meteen ook de skills van Lazy J ver boven alles doet rijzen. Met de ingetogen openingstrack "Now You Know It" voel je een intense warmte bij het beluisteren ervan, een warmte die je zowat het ganse album weet te begeesteren. Een ietwat hese klankkleur maken nummers als "And Your Daddy Too" en "Recollect That Sign" tot hoogstaand in dit segment van de muziek.

Soms brengt de stem van Jan ons naar de sfeer en era van een Dr. Hook en zijn Medecine Show. Verhalen die door de aangename inbreng van een diverse instrumentarium als muziek in de oren (blijven) klinken. Nummers met ook wat country invloeden laten het album aanvoelen alsof we het door en door kennen maar ondanks dit goed gevoel gaat "Modest Man" over eigen originals van Jan van Bijnen en daar hoeft hij zeker niet bescheiden over te doen maar klasse komt steeds weer boven drijven...nog een opmerking! Luister ook eens naar de outstanding backing vox van Nienke Dingemans op "Maybe A Dream".


Tracks:

 1. Now You Know It
 2. And Your Daddy Too
 3. Recollect That Sign  
 4. Foodtruck Kinda Love
 5. If Only For A Moment
 6. Join Me On The Porch
 7. The Men In You
 8 The Streetcar I Ride
 9. Maybe A Dream
10.Modest Man

musicians:

Jan van Bijnen
accompaniment on #6 by [[]]togethermachine (Marcel van As)
trombone | horn | sousaphone | drums on #9 by Joost Verbraak
double bass on #1 by Hans Custers
backing vocals on #9 by Nienke Dingemans