© Rootsville.eu

Janinah Burnett (US)
tiltle: Love The Color of Your Butterfly
music: Jazz
release date: february 12, 2021
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Janinah Burnett

© Rootsville 2021


Janinah Burnett is een zangfenomeen en een van de weinige zangers die rollen vertolkt op zowel Broadway als het Metropolitan Opera-podium. Ze groeide op in jazzmuziek en is de dochter van jazzdrummer Carl Burnett. Janinah werd omringd door artiesten als Horace Silver, Freddie Hubbard, Eddie Harris, Shirley Horn, George Cables en vele anderen die haar vroege muzikale begin inspireerden. Tijdens haar tijd aan het Spelman College koos Janinah er echter voor om de weg naar klassieke muziek te bewandelen en vervolgde ze haar studie vocale uitvoering en literatuur aan de Eastman School of Music, waar ze een masterdiploma in muziek behaalde. Direct na haar afstuderen aan Eastman bracht Janinah het publiek in vervoering als "Mimí" in Baz Lurhmann's La Bohème op Broadway in San Francisco, New York en Los Angeles, wat leidde tot haar optreden op de Tony Awards en het winnen van de Ovation Award van LA Theatre Alliance . Kort daarna leidden Janinah's briljante techniek en uitzonderlijke karakterinterpretaties ertoe dat ze toetrad tot de Metropolitan Opera voor hun producties van Carmen en La Bohème, en sindsdien is ze teruggekeerd voor Parsifal, Le Nozze di Figaro, La Rondine, The Enchanted Island, Iphigénie en Tauride, Elektra. en Manon.

De oorsprong van "Love the Colour of Your Butterfly" gaat terug tot een optreden in 2016 in het Cell Theatre in New York City, waarin Burnett de grenzen verlegde tussen de klassieke idiomen waar ze beroemd om was en de jazzpassie in haar hart - een hybride die ze nu verwijst naar als 'clazz'. Ze voerde transcendente genre-blending-versies uit van Cole Porter's "What Is This Thing Called Love" (versmolten met segmenten van "Habañera" van Carmen) en "E Lucevan Le Stelle" van Puccini's Tosca - die beide op het album verschijnen. Dit project wordt vanaf het allereerste begin ondersteund door een oude vriend en visionair, Grammy-winnende drummer Terreon "Tank" Gully, producer van deze dertien nummers tellende verzameling verjongde edelstenen. Dit album wordt gerealiseerd door een krachtig ensemble met pianist en organist Sullivan Fortner, Grammy-genomineerde pianist en arrangeur Christian Sands, pianist Keith Brown, vocoderspeler Casey Benjamin en bassisten Luques Curtis en Ben Williams.

Het repertoire op Love the Colour of Your Butterfly vertegenwoordigt de meest geliefde stijlen en genres van Janinah Burnett: art songs, spirituals, opera, rhythm & blues en jazz. Bij de keuze om deze verschillende elementen te presenteren, was het noodzakelijk om enkele van 's werelds grootste componisten van deze genres te laten zien: Bizet, Gershwin, Ellington, Puccini en Waller. De emotionele kern van Love the Colour of Your Butterfly is de suite van Duke Ellington-melodieën, waaronder een sensuele vocale en jazztrio-weergave van 'In A Sentimental Mood' en twee uit de Sacred Concert-opnameserie van de pianolegende uit de jaren 60 en begin 70 - waaronder twee oorspronkelijk gezongen door Alice Babs, het woordeloze juweeltje "TGTT" en het gebed-achtige 'Mijn liefde'. De collectie bevat het rommelende, tempo veranderende "Creole Girl" (uit Leslie Adams 'Night Songs liederencyclus) zorgvuldig gearrangeerd door Gully; een soulvolle samensmelting van het spirituele en American Civil Rights anthem "Keep Your Eyes on the Prize"; een opzwepende jazz / funk / gospel / klassieke ravotten door Donny Hathaway's tijdloze "Someday We'll All Be Free"; en een trippy, sensueel hypnotiserende draai aan Sade's "Kiss of Life", een gedurfd multi-genre experiment met gefilterde zang en koorelementen. De zanger wikkelt de set met een beklijvende vertolking van het door Billie Holiday gepopulariseerde "Strange Fruit", het verlangen van The Gershwins "I Loves You Porgy" en een pittige vertolking van "Honeysuckle Rose" - het eerste solo-nummer dat Janinah uitvoerde met de zang. jazz ensemble als student aan Hamilton High School, waar ze was ingeschreven aan de Academy of Music and Performing Arts.

Het diepere verhaal achter Love the Colour of Your Butterfly is voorbestemd om jonge mensen te inspireren om hun eigen unieke paden te bewandelen terwijl verschillende krachten strijden om hun creatieve ziel - op dezelfde manier waarop Janinah de focus verlegde van jazz naar klassieke muziek toen ze aan het Spelman College kwam, en werd geïnspireerd door tal van getalenteerde Afro-Amerikaanse zangers die een carrière in klassieke zang nastreven. Door dit album begin 2021 uit te brengen, op de hielen van 2020's harde hernieuwde schijnwerpers op systemisch racisme in Amerika, is dit een krachtige universele verklaring van sociaal bewustzijn. In sommige opzichten is het project een uitbreiding van Burnett's veelgeprezen multimediavoorstelling I, Too Sing America: An Artistic Lament for the Fallen, met haar eigen geschriften en fotografie, kunstliederen, vrijheidsliederen en spirituals. De show is geworteld in educatie, activisme, toegewijde artistieke expressie en genezing en eert degenen die zijn vermoord als gevolg van sociaal onrecht.

tracks:

01 Creole Girl
02 What Is This Thing Called Love
03 E Lucevan Le Stelle
04 Keep Your Eyes On The Prize
05 My Love
06 In A Sentimental Mood
07 TGTT
08 Someday We'll All Be Free
09 Kiss Of Life
10 Lament - Strange Fruit
11 I Loves You Progy
12 Honeysuckle Rose (Retro Intro)
13 Honeysuckle Rose