© Rootsville.eu

Jeff Coffin & Helen Gillet (US)
tiltle: Let It Shine
music: Jazz
release date: march 19, 2021
label: Ear Up Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jeff Coffin

© Rootsville 2021


Bekend om zijn werk met Dave Matthews Band en zijn 14-jarige ambtstermijn en 3 GRAMMY-awards met de genre-tartende Bela Fleck and the Flecktones, is Jeff Coffin een onmiskenbare kracht op zijn instrument. Coffin heeft bijna 20 albums uitgebracht als bandleider op Ear Up Records en blijft een van de meest gevraagde saxofonisten ter wereld, evenals een eersteklas studiomuzikant in Nashville, waar hij sinds 1991 woont. Hij is hier te zien naast eminente singer-songwriter en celliste Helen Gillet, wiens verkenning van de ritmische en textuurachtige aard van de cello in combinatie met gesynthetiseerde geluiden en haar beklijvende altstem het publiek decennialang heeft geëlektrificeerd.

In overeenstemming met Coffins neiging om het genre te trotseren, combineert Gillet's geweldige creatieve output elementen van rock, punk en Belgische volksmelodieën en een duidelijke New Orleans-invloed om unieke auditieve sferen te creëren. Hier zijn we bekend met de ontmoeting van deze twee muzikale polymaths. Let it Shine vangt de frisse energie van een nieuwe samenwerking tussen twee meesters in hun vak. Het duo had slechts drie keer samen opgetreden voordat ze besloten dit album op te nemen in de studio van Coffin in Nashville in augustus 2019. Ter voorbereiding op een optreden in de Side Bar tijdens NOLA Jazz Fest datzelfde jaar componeerde Coffin vijf nieuwe stukken voor houtblazers en cello.

Let it Shine, een masterclass in contrapunt en doordacht samenspel, brengt thema's van hoop en sereniteit in elk genuanceerd refrein. Coffin merkt op over zijn collega: "Ze is tegelijk diepgeworteld, historisch, voorwaarts reikend, in de lucht, duwend, nieuwsgierig, loslatend, de leiding neemt, berustend, leidt, volgt, empathisch, subtiel, vloeibaar, ze is lucht en vuur, aarde en hemel, Helen Gillet is een zeer krachtige muzikale geest.

Let It Shine is een welkome aanvulling op de Ear Up-catalogus en een broodnodig wondermiddel in deze moeilijke tijden. Coffin biedt aan: “De uniciteit van geluid, de subtiele klankkleur, de bereidheid om te ontdekken en te creëren zijn slechts enkele van de elementen die hier te zien zijn. Als je een fractie van de vreugde voelt bij het luisteren naar deze muziek die we tijdens het maken ervan voelden, hebben we ons werk goed gedaan.

tracks:

01 The Sun Never Says
02 Lazy Drag Jig
03 Round And Around
04 Unzen
05 Sometimes Springtime
06 Lampsi
07 Second Wings
08 The Sandman
09 Should I Stand
10 Do You Still