© Rootsville.eu

Jeffery Broussard & The Creole Cowboys (US)
tiltle: Keeping The Tradition Alive
music: Zydeco
release date: 2021
label: Maison de Soul Records
info artist: Jeffery Broussard


© Rootsville 2021


Soms worden we op onze festivals nog al eens wakker geschud door de eenzelvigheid en de kleine vijvers waar onze promoters in vissen. Het is op zulke momenten dat we nostalgisch terugdenken aan de tijden dat er links en rechts wel een zydeco band op de affiche stond. Dus gaan we nu eens luisteren naar het nieuwe album "Keeping The Tradition Alive" van zydeco meester Jeffery Broussard

Jeffery heeft een bereik dat zelden wordt gezien in Zydeco, van traditionele liedjes van de oude meesters tot originelen, van accordeon met enkele noot en drievoudige noot tot viool.
Of hij nu een festivalpodium speelt voor duizenden dansers, een klein theater van zittende mecenassen, een interview geeft, een les geeft of op een trailride speelt, zijn warmte, liefde voor de muziek en talent schitteren.

Het is een familiehandel en er zijn maar weinig families die nauwer verbonden zijn met zydeco dan de Broussards. Jeffery Broussard (geboren 10 maart 1967) was slechts 8 jaar oud toen hij debuteerde op drums in de band van zijn vader, Delton Broussard and the Lawtell Playboys. In de decennia daarna was Jeffery Broussard een fakkeldrager voor zydeco en beïnvloedde hij jonge muzikanten met traditionele Creoolse muziek die hij decennia geleden leerde. In de voorhoede van Nouveau Zydeco Jeffery Broussard en Robbie Robinson richtten eind jaren tachtig Zydeco Force op, een band die een icoon werd in de zydeco-scene in de voorhoede van de nouveau zydeco-beweging.

De bamd bood een sjabloon voor een nieuwe generatie kunstenaars. Maar Broussard heeft de cirkel rond in zijn carrière bereikt. Hij groeide op in de traditionele zydeco, bracht in de jaren 80 een nieuw geluid mee en is nu teruggekeerd naar zijn roots. Jeffery Broussard & The Creole Cowboys leveren geweldige, pakkende vertolkingen van Creole Classics. De Creole Cowboys creëren ongelooflijke muziek en uitstekende uitvoeringen, en cultiveren en inspireren nieuwe generaties Creoolse Zydeco-fans. Columnist voor de Lafayette Advertiser en wekelijkse presentator voor KRVS-radioprogramma "Zydeco Stomp" Herman Fuselier recenseert al jaren Cajun- en Zydeco-muziek. Dat is gemakkelijk Jeffery Broussard, die Pound for Pound de beste zydeco-accordeonspeler is. Als je me niet gelooft, geloof dan Boozoo, die de meeste jonge spelers tegenwoordig imiteren.

"Keeping The Tradition Alive" is een album met maar liefst 17 nummers en ook dit is een zeldzaamheid geworden in deze modernere tijden. Met " Off Time Zydeco" zit je meteen in de wereld van de two-step en zolas het hoort ook in het Franse Creools gezongen. "Richest Man" is dan een ballad waarna we bij "Creole Zydeco Hot Step " terug gaan naar de accordeon stomps. Broussard werd onlangs uitgeroepen tot accordeonist van het jaar bij de Zydeco Music And Creole Heritage awards, en het lijdt geen twijfel dat hij de ster van de show is wanneer zijn band op het podium staat. Met zijn kleurrijke kostuums en kenmerkende tandenstoker die altijd op zijn plaats zit (zelfs als hij zingt), is hij een echte publiekstrekker.

Broussard leidt de meeste nummers met zijn accordeon en zang, maar hij pakt ook af en toe de viool op. De muziek varieert van traditioneel, zoals "Why You Wanna Make Me Cry", tot het instrumentale "Creole Zydeco Hot Step", dat - ondanks zijn naam - doet denken aan pure countrymuziek, compleet met enkele korte stukjes melodie die je zou kunnen herkennen. Als je al van moerasmuziek uit Zuid-Louisiana houdt, voeg deze dan toe aan je verzameling. Als dit soort muziek nieuw voor je is, maar je bent klaar om de sprong te wagen, dan is dit album een ​​goede plek om te beginnen

tracks:

01. Off Time Zydeco (2:13)
02. Broussard Baisse Bas (3:42)
03. Richest Man (5:17)
04. Motor Dude Special (3:54)
05. Oh Ye Yaille (4:27)
06. My Baby Left Me (4:13)
07. Creole Zydeco Hot Step (2:38)
08. Dog Hill (3:10)
09. Why You Wanna Make Me Cry (4:44)
10. It Won't Be Long (4:19)
11. Oh Mom (4:00)
12. My Baby Needs To Come Back Home (4:28)
13. Tribute To Amedee (1:36)
14. I Lost My Woman (3:35)
15. Creole Cowboy Two Step (3:14)
16. Johnny Billy Goat (2:29)
17. Make It To Me (2:51)