© Rootsville.eu

Jesco (NL)
tiltle: Bored or Sad
music: Filthy Folk 'n Roll
release date: april 16, 2021
booking: Rootstown (Kurt De Bont)
info artist: Jesco


© Rootsville 2021


Jesco werd opgericht in 2013 toen vier vrienden samenkwamen in een kamer om vreemde muziek te maken. Hoewel ze allemaal een heel andere muzikale achtergrond hebben, vonden ze een gemeenschappelijke basis in folk. Beginnend met een psychedelisch donker countrygeluid, hebben ze al snel genoeg nummers bij elkaar geplaveid om op festivals, bars en houseparty's te spelen. Door de jaren heen deelden ze het podium met verschillende acts als The Goddamn Gallows, Daddy Long Legs, The Dead Brothers en Left Lane Cruiser. Deze bands behoorden tot vele die Jesco beïnvloedden om hun geluid in vele richtingen te ontwikkelen.

Ook Liefhebbers van bands als "The Hackensaw Boys" zullen zich ook hier thuis voelen met deze "Jesco", zoals ikzelf kwam te ervaren tijdens het "Busker Festival" in 2019 te Aarschot. Ze brengen bluesy getinte Americana in een mix van Bluegrass en Filthy Folk 'n Roll, of vertaald in hun woorden... Music that tastes and sounds like cheap Whiskey: sharp, filthy but intoxicating.


photo Jesco © Rootsville

In 2014 bracht de band een live-opname uit en in 2016 brachten ze hun eerste EP "Just Business" uit. Rond deze tijd voegde accordeonspeler Joost Bos zich bij hun gelederen, hij voegde een traditioneel element aan hun geluid toe en inspireerde nieuwe liedjes en stijlen met zijn invloeden van Ierse trad en zydeco. Kort daarna verliet gitarist en oprichter Bram Schouten helaas de band, waardoor de band het repertoire in een nieuwe richting moest ontwikkelen. In 2019 besloot drummer Loek van Oijen de band te verlaten, hoewel hij bleef hangen om het volledige album “Bored or Sad” af te maken. Na wat zoeken kwam de band een goudsmid hillbilly washboarder tegen, Victor van den Hende!

Instrumenten zoals banjo, wasbord, bel, mondharmonica, stalen kettingen, accordeon, contrabas en percussie samenbrengen om te maken wat het beste kan worden omschreven als 'Filthy Folk' n 'Roll'. Jesco's verhalen gaan meestal over de waanzin van de geest en de tragische bewoners en verschoppelingen die rond en in ons strompelen. Met een duister gevoel voor humor hopen ze het publiek uit te nodigen om met de personages en verhalen die de melodieën bewonen om te gaan, om te lachen of om ontzet te worden.

In de zomer van 2017 deden ze hun eerste tour door Ierland, langs scharrelen, straatjes maken en pubs spelen! Daar werd een nieuwe akoestisch geïnspireerde EP opgenomen, genaamd "Worms", die in 2018 werd uitgebracht. In 2018 begon Jesco aan hun tweede Ierse tour langs de westkust. In 2018-21 stak de band al hun inspanningen in hun eerste volledige album: "Bored or Sad", dat werd uitgebracht in april 2021. Sinds 2019 huist deze Jesco bij het Rootstown van Kurt De Bont.

Openen doen ze met de titeltrack "Bored or Sad", een herkenbaar opzwepend deuntje dat meteen als earworm in je hoofd blijft zitten. In de herkenbare footsompin' grooves van Bo Diddley houden ze met "Bo Diddley" een ode aan Mr. Diddley zelve. "Golden Teeth" is dan weer een trip rechtstreeks richting "Green Island". Heerlijke bluegrass folk die je in deeze sombere tijden meteen komt vrolijk te stemmen. Het nummer "The Womb" draagt een zekere Galexico mystiek met zich mee daar waar hun Filthy Folk 'n Roll de zaal zal doet opzwepen met "Gasoline".

Eindigen doen ze volledig inlevend in de drive van Ierse folk en dat kunnen deze mean motherf*ckers uit Utrecht als de besten....

Tracks:

01 Bored or Sad
02 Bo Diddley
03 Golden Teeth
04 Baby Don't Come Back
05 Intermezzo
06 The Womb
07 Gasoline
08 Mean Motherfucker
09 Gabriel
10 Valentina
11 The Stew
12 The River