© Rootsville.eu

Jesper Theis (DK)
tiltle: The Tide Will Turn Again
music: Acoustic Blues
release date: 2021
label: independent
info artist: Jesper Theis


© Rootsville 2021


Het is nu drie jaar geleden dat de Noord-Jutlandse delta blues-georiënteerde troubadour Jesper Theis zijn cd-debuut maakte. Deze zanger, songwriter en gitarist deed dat met het album “Narow line”. De nieuwe plaat, “The Tide Will Turn Again”,  is totaal anders. Op zijn eigen label uitgebracht en 11 songs van eigen hand.

Al de songs zijn abslouut goed geschreven. Daarnaast heeft Jesper Theis zich laten inspireren door verschillende muziekgenres, dus niet alleen de blues en hij heeft zich omringd door een heel sterk muzikaal team. Alle nummers zijn opgenomen met slechts één microfoon in de studio, en werd alles volledig live opgenomen met de muzikanten verzameld rond de gemeenschappelijke microfoon. Schitterend werk !

Het openingsnummer "You Don't Listen" is bijna "Rollin 'en tumblin'" -achtig en functioneert erg goed met diverse muzikale verrassingen. Het prachtige, zacht rockende folk-achtige titelnummer "The Tide Will Turn Again" gaat over het onthouden dat het ooit beter zal gaan. Het gaat erom constructief naar de dingen te kijken en te verdragen wat je doormaakt als je tegenwind krijgt. Het door New Orleans beïnvloede "Leaving It Behind" is een opzwepend nummer met fijn harmonica werk  van Jarno Varsted, second line beat-achtig drumwerk en effectief accordeonspel van Tim Lothar.

"Blue Eyed Jane" is een aardig bluesnummer, dat wederom de harmonica als prominent instrument heeft. Een triest verhaal over “Jane met de blauwe ogen” en haar verandering van felle, opgewekte jonge vrouw naar precies het tegenovergestelde, onder meer door een ongelukkig huwelijk."Concrete House Of Pain" begint met de leuke contrabas van Olav Gudnason en klinkt als een lange, spannende en swingende bassolo.

Het uitstekende "Going To The Rathole" heeft iets Tom Waits-achtig. "Doing Me Wrong" daarentegen is een ontspannen folkbluesnummer. Je krijgt een vrolijkere sfeer en vrolijkere tonen voorgeschoteld in "Closing Time Blues", met Jesper Theis 'stem en banjo in een prominente rol. Daarnaast is er goede support van het gitaarspel van Tim Lothar, een effectieve contrabas en leuk drumwerk.

"I’m Already Dead" heeft bijna het karakter van een Iers drinklied met een onheilspellende tekst. "Let me Put Your Mind At Least" is een prachtig nummer over liefde, eerlijkheid en troost, met indringende zang en gitaarspel van Jesper Theis als hoofdelementen. Een luchtig nummer waar men zich prettig bij voelt. De afsluitende track "You Just Keep Fooling Around" wordt gekenmerkt door geweldig drumwerk en een snerpende “slide”.

Jesper Theis en zijn bende blues-vikingen hebben bij deze een stevige plaat afgeleverd. Me like!

tracks:

01. You Don't Listen
02. Tide Will Turn Again
03. Leaving It Behind
04. Blue Eyed Jane
05. Concrete House Of Pain
06. Going To The Rathole
07. Doing Me Wrong
08. Closing Time Blues
09. I'm Already Dead
10. Let Me Put Your Mind At Ease
11. You Just Keep foolin' Around

Musicians:

Jesper Theis: vocals, resonator & a-guitar, banjo
Jarno Varsted: e-guitar, harmonica
Olaf Gudnason: double bass
Tim Lothar: resonator, a-guitar,  organ & accordeon
Søren Lykkegaard: drums, percussie