© Rootsville.eu

Jim Keller (US)
tiltle: By No Means
music: Blues - Americana
release date: may 28, 2021
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: Jim Keller

© Rootsville 2021


Jim Keller kreeg jaren geleden voor het eerst aandacht toen hij, als onderdeel van de San Francisco-groep Tommy Tutone, mee schreef en '867-5309' ('Jenny Jenny') schreef en uitvoerde, een klassieke powerpop-melodie die de radio uit de jaren 80 zo luisterbaar maakte. Deze "By No Means" is zijn nieuwste album waarbij de 11 nummers tot in de diverse hoeken van blues en americana reiken.

In 2005 keerde Keller terug naar opnames en optredens en met een door de tijd verouderde stem, whisky en beloften, heeft hij het geluid van iemand die Tom Petty's therapeut had kunnen zijn. Hij heeft tot nu toe drie solo-albums gemaakt Sunshine In My Pocket (2005), Soul Candy (2011) en Heaven Can Wait (2014). Een cultfiguur in de muziekwereld, de optredens van Keller in de Lakeside Lounge in New York en The Rockwood Music Hall zijn legendarisch.

"By No Means" is geschreven in samenwerking met Byron Isaacs (The Lumineers, Levon Helm), geproduceerd door Mitchell Froom (Los Lobos, Crowded House, Randy Newman) en ondersteund door David Hidalgo van Los Lobos op gitaar. Het is de frasering die je vasthoudt, sluw en alwetend, maar nog steeds wachtend op dat ene geheim dat het misschien allemaal de moeite waard maakt, dat deze hele gekke puinhoop misschien wel begrijpt.

Met opener "Easy Rider" reikt Jim Keller naar de Tulsa sound van een JJ Cale daar waar op "Maria Come Home" de registers à la Willy DeVille worden open getrokken. "Pretending" is een song die dan weer als puur americana kan worden bestempeld. Met het afsluitende "Done Walking the Line" bewijst Jim Keller dat hij hier een album aflkeverd met een aangename diversiteit, one for the money, two for the show...

tracks:

01. Easy Rider     
02. Laying on the Tracks
03. I Don't Want To Fight Anymore
04. Mistakes
05. Find My Shadow
06. Maria Come Home
07. Don't Get Me Started
08. Pretending
09. Love on the Line
10. Wild Love
11. Done Walking the Line