© Rootsville.eu

Joanne Shaw Taylor (UK)
tiltle: The Blues Album
music: Blues
release date: 2021
label: KTBA Records
info artist: Joanne Shaw Taylor


© Rootsville 2021


Met het uitbrengen van haar debuutalbum "Sanctuary" in 2008 en het daarop volgende "Brown Sugar" dat in 2009 door het Ruf Label werd uitgegeven schoot de populariteit van deze Britse Strato-Queen hier op het vaste land pijlsnel de hoogte in. Die populariteit had ze ook een beetje te danken door het meedoen aan de "Blues Caravan" waar ze zowal in 2009 als in 2013 kwam deel van uit te maken. De populariteit kwam hier een beetje weg te deinen en zo was 2017 mijn laatste confrontatie met haar, toen in "De Roma" te Borgerhout.

In 2019 bracht Joanne Shaw Taylor nog haar album "Reckless Heart" uit en nu is er op het KTBA label van Joe Bonamassa haar nieuwste "The Blues Album". Het album werd opgenomen in de Ocean Way Studios in Nashville TN. Joanne groeide op in Wednesbury in wat men noemt "The Black Country". Ze werd ontdekt door neimand minder dan Dave Stewart van de Eurythmics en werd tijdens haar jeugd geïnspireerd door namen als Stevie Ray Vaughan, Albert Collins en Jimi Hendrix. 

Aan dit "The Blues Album" werkten mee; Josh Smith (gitaar), Reese Wynans (keyboards), Greg Morrow (drums), Steve Mackey (bas), Steve Patrick (trompet), Mark Douthit (sax ), Barry Green (trombone). Joe Bonamassa speelt gitaar en zingt op "Don’t Go Away Mad" en Mike Farris doet ook mee als speciale gast op "I Don't Know What You've Got".

Het album met 11 covers doet het beste verhopen en opent met veel schwung met "Stop Messin’ Round". "The Blues Album" is een eerbetoon aan artiesten en bands die geen voor de hand liggende keuzes zijn, waaronder Little Village, Little Milton, The Fabulous Thunderbirds, James Ray, maar tegelijkertijd covert ze baanbrekende bluesiconen zoals Albert King, Fleetwood Mac's Peter Green en Magic Sam.

De titel van het album is er niet naast gegrepen met nummers als "Keep On Lovin’ Me" of het soulvolle "If You Gotta Make A Fool Of Somebody" waar bij we toch al moeten teruggaan tot in 1961 voor het origineel van James Ray. Verder krijgen we ook "Let Me Down Easy" de shuffle "Two Time My Lovin’" van The Fabulous Thunderbirds en de afsluitende tearjerker "Three Time Loser" van country zanger Dan Seals. Ook al staan er enkel covers op toch heb ik best kunnen genieten van deze nieuwe Joanne Shaw Taylor. Na Bonamassa weet nu ook zij waar Abraham de mosterd vandaan haalde.

tracks:

Stop Messin’ Round (3:38)
If That Ain’t A Reason (4:00)
Keep On Lovin’ Me (4:07)
If You Gotta Make A Fool Of Somebody (4:10)
Don’t Go Away Mad Feat. Joe Bonamassa (2:49)
Scraps Vignette (1:27)
Can’t You See What You’re Doing To Me (4:25)
Let Me Down Easy (4:50)
Two Time My Lovin’ (4:34)
I Don’t Know What You’ve Got Feat. Mike Farris (4:49)
Three Time Loser (4:52)