© Rootsville.eu

John Murry (US)
tiltle: The Stars Are God's Bullet Holes
music: Singer-songwriter - Rock
release: june 25, 2021 (LP july 30)
label: Submarine Cat Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: John Murry

© Rootsville 2021


Het derde album van John Murry is door de sterren verlicht en wonderbaarlijk, alsof je wordt gewikkeld in het zachtste zwarte fluweel. Het is een album met opzienbarende beelden en insinuerende melodieën, van koud maanlicht en verzengende hitte. Het is een plaat die tot in het hart van je doordringt, verzengend met zijn brandende eerlijkheid, zijn meedogenloze intimiteit en zijn verwrongen schoonheid.

Murry's vorige twee albums waren reacties op specifieke trauma's: het middelpunt van zijn debuut, 'The Graceless Age' - het verbazingwekkende 'Little Colored Balloons' - vertelde over zijn bijna-dood door een overdosis heroïne; het vervolg, 'A Short of History of Decay', werd opgenomen in de nasleep van het mislukken van Murry's huwelijk. 'The Stars Are God's Bullet Holes', zes jaar nadat Murry de VS verliet om naar Ierland te gaan, is het resultaat van een periode van stabiliteit, hoewel het in Murry's geval allemaal relatief is.

John Murry is de achterneef van William Faulkner door middel van adoptie, hoewel Robin Young van NPR en anderen een meer directe relatie die voor Murry verborgen is, naar voren heeft gebracht. Hij begon te zingen op de leeftijd van vijf in de kerk. Op 12-jarige leeftijd leerde hij het Tom Petty-nummer "Free Fallin". Hij begon in bands te spelen toen hij als tiener naar Memphis, Tennessee verhuisde.

Murry verhuisde in 2004 naar de Bay Area van Californië en begon solowerk uit te voeren. Hij begon met opnemen met producer ) Tim Mooney in 2005 en werkte in de Closer Recording Studio in San Francisco, waar hij Chuck Prophet ontmoette. Na verschillende gezamenlijke opnames met Bob Frank, bracht Murry in 2012 zijn debuut solo-album uit, The Graceless Age.

Zijn muziek doet je bij wijlen twijfelen. Zo verzeil je al vlug bij het beluisteren van openingstrack "Oscar Wilde (Came Here To Make Fun Of You) in de spirit van een Paul Simon ten tijde van het "Graceland" album. Op een nummer als "The Stars are God’s Bullet Holes" kijk je dan weer naar een Tom Petty en toch is de achtergrond zangeres er eentje uit de periode van een Leonard Cohen's "Last Waltz". Soms donker en sinister te noemen maar al bij al met een duidelijke link naar de rock van een Tom Petty.

tracks:

01. Oscar Wilde (Came Here To Make Fun Of You)
02. Perfume & Decay
03. The Stars are God’s Bullet Holes
04. Di Kreutser Sonata
05. I Refuse To Believe (You Could Love Me)
06. Ones + Zeros
07. Time & A Rifle
08. Ordinary World
09. 1(1)1
10. Yer Little Black Book