© Rootsville.eu

John Wort Hannam (Can)
tiltle: Long Haul
music: Americana
release date: october 15, 2021
label: Black Hen Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: John Wort Hannam

© Rootsville 2021


In 2001 stopte John Wort Hannam met zijn baan als leraar en bracht hij 10 maanden door met het uitputten van zijn spaargeld terwijl hij aan zijn keukentafel zat, met een gelukshoed op, en zijn eerste tien liedjes schreef. Die nummers zouden zijn eerste opname worden Pocket Full Of Holes, uitgebracht in 2003. Zeventien jaar later brengt de Alberta-muzikant zijn zevende volledige opname Acres Of Elbow Room uit en heeft hij een paar veren in die gelukshoed voor zijn eerste zes aanbiedingen.

Vierend met een JUNO-nominatie, een Canadian Folk Music Award voor Beste Album van het Jaar, een CBC Galaxie Rising Star Award, een Kerrville Texas New Folk-overwinning en talloze nominaties voor de Western Canadian Music Award en Canadian Folk Music Award. De afgelopen jaren is er veel veranderd in het leven van John: vader worden, 50 worden, verhuizen naar de 'grote stad' Lethbridge, een lange, diepe depressie en perioden waarin hij zijn zangstem verloor. Maar John is naar voren gekomen als een betere songwriter, een betere zanger en een betere speler. Op Acres Of Elbow Room heeft John zijn lyrische stijl verder verfijnd en is hij volledig op zijn plek in de folk-rootswereld beland. Hij heeft jarenlang het vak van songwriting geleerd en gebruikt die tools om enkele van zijn meest persoonlijke liedjes te schrijven. Hij heeft, letterlijk, zijn stem gevonden.

Toen John Wort Hannam begon liedjes te schrijven voor "Long Haul" zijn 8e album en de opvolger van Acres of Elbow Room uit 2018, had hij geen bepaald thema in gedachten. Opgesloten in de begindagen van de pandemie, willekeurige ideeën begonnen samen te smelten en elf nummers later, een verenigde verzameling ontstond. Met verhalen over kleine overwinningen behaald door geloof, veerkracht en humor, de nummers op Long Haul reiken verder dan onze huidige gevoel van isolement om een gevoel van dankbaarheid te delen voor wat we hebben, en verdriet voor wat we hebben verloren.

Long Haul is een album met zeer goede nummers. Het titelnummer, geschreven om Hannam's tweede decennia te vieren van muziek maken en tegelijkertijd touren, huwelijk en ouderschap balanceren'Hurry Up Kid' is een vaders verkenning van de kortstondige aard van de jeugd en het meedogenloze verstrijken van de tijd. Het gevoel van verlies dat veel van de nummers kleurt vindt zijn duidelijkste uitdrukking in 'Other Side of the Curve', dat in veel opzichten het bepalende nummer van het album is. Geschreven na een gesprek met een vriend die duizenden kilometers verwijderd was van de mensen die ze opgesloten had liefhad, keek Hannam naar zijn eigen situatie en realiseerde hij zich hoeveel geluk hij had om een naaste familie te hebben om mee te isoleren.

Hannam's oude fans zullen misschien verrast worden door nummers als 'Meat Draw' en 'Beautiful Mess', een humoristisch duet met Shaela Miller dat goed past naast countryklassiekers als 'Jackson' of 'In Spite of Ourselves'. Na het schrijven/afrekenen van de nummers, was de volgende uitdaging om ze op te nemen, wat niet gemakkelijk was voorstel tijdens een wereldwijde pandemie. De enige optie was om het album op afstand te maken. Gelukkig, John en zijn oude producer, Steve Dawson had een natuurlijke chemie gevormd over het paar platen dat ze hadden eerder samen gemaakt, en toen ze eenmaal klaar waren.

Intuïtieve begeleiding van Black Hen huismuzikanten Gary Craig (drums), Jeremy Holmes (bas) en Chris Gestrin n (keyboards) legden de basis voor het warme en spontane geluid van Long Haul. Memorabele optredens van Dawson (gitaar/strijkers) en John Prine alumnus, Fats Kaplins (mandoline, viool, banjo en accordeon) voegde een speciale chemie in de mix, wat resulteert in de best klinkende plaat uit Hannam's carrière.

tracks:

1. Long Haul (3:32)
2. Hurry Up Kid (3:37)
3. Wonderful Things (3:00)
4. Beautiful Mess (feat. Shaela Miller) (3:34)
5. Old Friend (3:46)
6. What I Know Now (4:50)
7. Meat Draw (2:56)
8. Twilight Diner (4.01)
9. Other Side of the Curve (3:23)
10. Round & Round (3:41)
11. Young at Heart (3:33)