© Rootsville.eu

Johnny (NL)
tiltle: Collecting Dinosaurs (LP)
music: Singer-songwriter
release date: march 19, 2021
label: independent
info artist:
Johnny

© Rootsville 2021


Gitarist en songwriter Johnny aka Joost Abel is geboren in Amsterdam, maar creëert langzaam maar zeker een plek voor zichzelf in de Amerikaanse folktraditie. Zijn akoestische gitaar en een set cowboyakkoorden vormen de basis van zijn debuutalbum "Collecting Dinosaurs", een serie nummers geïnspireerd door klassieke folk-, rockabilly- en exotica-stijlen. Voor zijn lo-fi indie-folkgeluid heeft Johnny niet veel meer nodig dan een subtiele baslijn, minimalistische drums en een synthesizer of pedal steel.

Meteen al bij de openingstrack "To The Moon" straalt de warmte er zo vanaf. Zowel vocaal als instrumentaal voel je dat Joost meeleeft met zijn nummers. Een nummer als "Lost My Heart" kan je catalogiseren als intens en uiterst gevoelig en daar doet de inbreng van een streepje harmonica nog een extraatje bovenop. Na zijn aanwezigheid bij namen als “Zorita”, “Juan Juan” en Dieter van den Westen werd het zo tijd voor zijn eigen digitale afdruk. Digitaal is veel gezegd want dit prachtige debuutalbum wordt enkel op vinyl uitgebracht.

Het nummer "Down The Aisle" is dan weer lichtjes geïnfecteerd met hoogstaande country-folk wat deze "Collecting Dinosaurs" dan weel een stukje veelzijdiger maakt. Veelzijdigheid troef wanneer je op "Girl From Japan" de rock 'n roll beats door je lijf voelt sidderen. Een nummer met een heerlijke twang sound in verweven. Eén van m'n favoriete nummers uit dit album is "All I Know", een nummer waarbij de intensiteit te vergelijken is met deze van een Leonard Cohen. Pakkende ballad met een rock 'n roll gevoel aan toegevoegd.

"Collecting Dinosaurs" is in het algemeen een luisterplaat die je ongewillig doet wegdromen als bij het beluisteren van onder meer de titeltrack. Een heerlijk instrumentaal nummer met een galexico trompet als toetje. Afsluiter is het verrassende jazzy "Until The Morning Comes" en daarmee trekt deze "Johnny" alle registers open.

Tracks:

Side A-B

 1. To The Moon
 2. Niagara Falls
 3. Lost My Heart
 4. Down The Aisle
 5. One At A Time
 1. Girl From Japan
 2. On My Way
 3. All I Know
 4. Collecting Dinosaurs
 5. Hollywood Stars
 6. Until The Morning Comes