© Rootsville.eu

JP's Epiphanies (B)
tiltle: I Went Up The Hill
music: Blues
release date: 2021
label: independent
info artist: JP's Epiphanies


© Rootsville 2021


Jean-Pierre Claes aka de "Pirre" is een muzikant uit de Leuvense regio. Mijn eerste kennismaking met de "Pirre" kwam er op "Hageland Blues & Roots" in 2019. Toen als trio onder de noemer van "Rusty Don". Datzelfde jaar tekende hij samen met "Rusty Don" ook present op de allereerste uitgave van "Sortie Blues" in Oud-Heverlee. Het was ook op datzelfde festival dat de Pirre als "JP's Epiphanies" aantrad op het zijpodium, toen met aan zijn zijde smoelschuiver Luc De Groote (Waking Up Dolores). Het was daar dat we vernamen dat in oktober zijn nieuw album zou worden uitgebracht en waar we zo ook konden beluisteren waar deze "JP's Epiphanies" voor staan.

JP gaat al een paar decennia mee in de blues en aanverwanten en om niet over één nacht ijs te gaan besloot hij zich te omringen met enkele lokale klasbakken. Klasbakken als er zijn Luk De Graaff, Alain Louis en Toon Derison. Ook de locatie van opname werd zorgvuldig uitgekozen en zo belande deze "JP's Epiphanies" in de "Fandango Studio".

Voor deze "I Went Up The Hill" selecteerde de Pirre 10 "Epiphanies" en verdiepte hij zich zo ook in de "Native American Culture". Enkele veelvoorkomende thema's in zijn muziek zijn moord, racisme e.d. Iets waar ook Otis Taylor naar verwijst in zijn nummers. Vandaar dat hij één enkele cover heeft opgenomen in het rijtje van zijn openbaringen. "My Heart is Louisiana" is er eentje van Otis Taylor en openen doet ze met de traditional "Granny Does Your Dog Bite?". Eentje dat van origine een instrumentaal nummer is.

Je kan deze "I Went Up The Hill" van "JP's Epiphanies" vergelijken met de muziek van "Pura Fé". Ook zij weet "Indian Native Music" te vermengen met zwarte blues, maar waar liggen de grenzen en wie heeft deze vastgelegd? Tenslotte was de vader van de Delta blues niemand minder dan een Choctaw-indiaan, Charley Patton. Net zoals Scrapper Blackwell een Cherokee was. Dus zonder ook maar iets van Peyotl in mijn drank te hebben gedaan kon ik me ook zo inleven in deze "blues".

Een nummer als "I’m Wondering" steekt er dan ook torenhoog boven uit daar waar in "The House" een dosis rock 'n roll en boogie is in verweven. Op "Picked My Suitcase" is slide nadrukkelijk aanwezig daar waar JP de Delta en de heritage van "American Indian Movement" toestanden moeiteloos in elkaar laat overvloeien al gaat het het hier enkel over een breuk in een relatie. "I Went Up The Hill" is een sterk staaltje van kunnen van deze Pirre...

tracks:

01. Granny Does Your Dog Bite?
02. Black Night
03. My Heart is Louisiana
04. I Went Up the Hill
05. I’m Wondering
06. The House
07. Me and My Buddy
08. I Could Hear My Baby Cry
09. Picked My Suitcase
10. I Got Worries On My Mind

musicians:

J.P. “Pirre” Claes: vox, guitars, bass
Luk De Graaff: guitar, backing vox
Alain Louie: guitar, harmonica, percussion , backing vox
Toon Derison: drums