© Rootsville.eu

Kat Danser (Can)
tiltle: One Eye Open
music: blues - country blues - roots
release date: february 21, 2021
label: Black Hen Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Kat Danser

© Rootsville 2021


Helemaal wild werd ik in 2018 toen deze Kat Danser met "Goin' Gone" haar 5de album op de merkt bracht. Het was dus wachten op haar 6de album en met "One Eye Open" wordt deze op 21 februari op de wereld los gelaten. Met haar Poolse roots is Kat Danser steeds in beweging met een bluesstijl met diepgewortelde swamp blues. Kat speelt niet alleen blues, ze leeft het ook van zweterige, rokerige juke joints tot een elegant centrumpodium in de beste concertzalen. Haar zoete zang, lyrische genialiteit en instrumentale bekwaamheid combineren prachtig met haar scherpe humor en indrukwekkende podiumpresence om onfeilbaar gedenkwaardige live-optredens te geven. Deze "One Eye Open" hebben dank zijn Geraint en Deb Jones reeds van in december 2020 in ons bezit maar het zou zonde geweest zijn dat het vorig jaar al beschreven zou zijn en zo al vlug uit het oog zou worden verloren.

Een album met daarop 10 nummers waarvan er 8 eigen originals zijn. Enkel voor 'Bring it With You When You Come' van jug legende Gus Cannon en 'Get Right, Church' van North Mississippi Country songwritster Jessie Mae Hemphill ging ze te leen. Net als bij 'Goin' Gone' ging Kat ook nu samenwerken met de Juno bekroonde muzikant en producer Steve Dawson. Het resultaat is een energiek digitaal album met de flair van de blues uit de betere jaren. Een mix voor haar passie tussen blues en roots muziek. Er is een pad dat loopt van de dode hitte van de Mississippi Delta door de kronkelende steegjes van Havana, tot de rokerige beslotenheid van een sigarenclub in Edmonton. Kat Danser heeft het grootste deel van haar leven door de achterafstraatjes gesleept of the blues en haar zesde album, One Eye Open, weerspiegelt de vruchten van haar verkenningen. Van een oude strijkersmelodie doorgegeven van de twenties, op een tekst geschreven de avond voordat de Covid-pandemie de wereld naar beneden, het verleden rijdt shotgun met het heden op alles Kat zingt en speelt. One Eye Open verbreedt haar decennialange gesprek met de blues en is een bewijs van de blijvende emotionele kracht en relevantie van de kunstvorm.

Opener is het lekker luisterend barrelhousebluesje "Way I Like It Done" en daar zijn de blazersetie niet vreemd aan. De volledige blazerssectie op zes van de tien nummers van het album weerspiegelt haar passie voor Afro Cubaanse jazz en de plaats waar het de traditionele muziek uit New Orleans kruist. De sectie, bestaande uit Dominic Conway, Jeremy Cook en Malcolm Aiken werd in realtime geproduceerd vanuit Nashville terwijl de spelers 15 voet uit elkaar stonden andere in Vancouver, terwijl Kat de hele sessie op Zoom vanuit haar huis in Edmonton bekeek. Een mix van blues en NOLA jazz krijgen we dan met het vrolijk klinkende "Bring it With You When You Come", alsof je zo naar Bourbon Street wordt getransformeerd. Ook met het daaropvolgende "Frenchman Street Shake" blijven we in het swampy gedeelte van het French Quarter.

Met 'Get Right, Church' van Jessie Mae Hemphill krijgen we beklijvende Delta blues te verwerken. Van de road house swagger van ‘Train Wreck’ tot de diepe, langzame blues van ‘Lonely and The Dragon’, tot reflecterend, soulvolle deuntjes zoals het door Patsy Cline geïnspireerde ‘Please Don’ t Cry ’, elk nummer van "One Eye Open" biedt een kijkje in blues geschiedenis en aardrijkskunde. Het actuele ‘End of Days’ met zijn zelfverzekerde, door Etta James doordrenkte zang was - mee met de meeste andere nummers op het album, geschreven in het heiligdom van haar favoriete sigarenwinkel. Afsluiten doet deze Kat Danser volledig in stijl met het door rumba geïnfecteerde 'Mi Corazon' en daarmee maakten we weerom kennis met het talent dat we wat graag hier op onze podia zouden verwelkomen. Ladies and Gents we give you Kat Danser!!!

tracks:

01. Way I Like It Done
02. Lonely & The Dragon
03. Bring it With You When You Come
04. Frenchman Street Shake
05. Get Right, Church
06. One Eye Closed
07. Train Wreck
08. Please, Don’t Cry
09. End of Days
10. Mi Corazon