© Rootsville.eu

Keith Loftis (US)
tiltle: Original State
music: Jazz
release date: july 23, 2021
label: Long Tone Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Keith Loftis

© Rootsville 2021


"Original State" is het nieuwste album van saxofonist en componist Keith Loftis. Op zijn vierde album als leider toont de zeer lyrische Loftis zowel zijn virtuoze vaardigheid als speler als zijn bedreven compositorische vaardigheid in het gezelschap van een altijd zo swingende all-star cast van New York's beste bestaande uit pianist John Chin, bassist Eric Wheeler en drummer Willie Jones III.

Keith Loftis wordt beschreven als een van de meest lyrische en meeslepende jazzsaxofonisten van dit moment. Loftis, geboren in Dallas, Texas, begon als kind met zijn studie van jazz en klassieke muziek. Hij studeerde af aan de nationaal erkende Booker T. Washington High School of the Visual and Performing Arts met wijlen Roy Hargrove, zijn oude muzikale landgenoot en vriend. Loftis ontving toen zijn B.A. in muziek van de New School for Social Research in NYC, en uiteindelijk een graduaat in compositie/filmscoren van de New York University. In de loop van zijn eclectische carrière trad Keith op met verschillende jazzlegendes zoals Benny Carter, Cedar Walton, Nancy Wilson, Frank Foster, Alvin Batiste, Clark Terry, Bobby Shew, Joe Williams en Ray Charles om er maar een paar te noemen.

Het concept van "Original State" was om een nieuw kwartet samen te stellen met het vermogen om door de deur te lopen en leven in mijn composities te blazen", zegt Loftis. Dit uitzonderlijke ensemble, volledig akoestisch opgenomen als een eenheid in één kamer, toont met gemak een opvallend samenspel en harmonieuze synergie. De muzikanten kregen de vrijheid om elke compositie ter plekke uit te drukken en vorm te geven, waardoor de groep nieuwe richtingen kon inslaan en de spontaniteit en losheid van de muziek vastlegde die van vitaal belang was om een gevoel van urgentie te creëren. Het resulterende werk is tegelijk bedachtzaam, weloverwogen, robuust en energiek en fungeert als een muzikale thuiskomst voor de saxofonist, wiens laatste album Simply, Loftis tien jaar geleden werd uitgebracht.

Een van de hoogtepunten van het album is "Oak Cliff", dat begint met een swingende drumsolo van acht maten van Willie Jones III. Deze opzwepende medium swing is geschreven voor een oude vriend van Loftis: wijlen de grote trompettist Roy Hargrove. Het deuntje is vernoemd naar de wijk Oak Cliff in Dallas, Texas, waar Loftis en Hargrove samen opgroeiden. Een ander hoogtepunt is "Brigitte's Smile", dat werd geschreven voor de vrouw van Loftis. Speels en dynamisch, elke muzikant krijgt hier de kans om te schitteren, terwijl ze elk de lucht in gaan op hun respectievelijke solo's.

Een ander hoogtepunt is een retooling van de klassieker "For The Love Of You" van de Isley Brothers, gearrangeerd door drummer Greg Searvance. Deze vurige wals, een favoriet van Loftis die vaak wordt uitgevoerd tijdens live-optredens, komt tot leven dankzij wat Loftis beschrijft als 'de Coltrane-behandeling'. "Ik wilde een opname maken die voelde en klonk als de opnames waar ik opgroeide naar te luisteren", zegt Loftis, wijzend naar Wayne Shorter's Ju-Ju en Speak No Evil en John Coltrane's Crescent als markeringen. "Als je die platen hoort, toveren ze meteen een glimlach op je gezicht en geven ze je een goed gevoel." Original State is ontwikkeld door 2x Grammy-winnaar Bassy Bob Brockmann, die een vruchtbare carrière heeft gehad met talloze muziekgrootheden.

Toen hij in 1986 naar New York City verhuisde, nam Brockmann deel aan een aantal Blue Note-opnamesessies, waaronder vijf albums met het Tony Williams Quintet. “Het opnemen van Original State met Keith in de Yamaha Piano Salon in NYC was voor mij een soortgelijke ervaring als Tony’s platen wat betreft stijl en spel. Alle spelers in Keith's Quartet zijn van uitzonderlijk kaliber en spelers van wereldklasse," zei Brockmann, eraan toevoegend: "...Original State is een prachtige opname, en zoals veel historische jazzopnames vertegenwoordigt het een dynamisch moment in de tijd."

tracks:

01 Oak Cliff
02 Premonition
03 Fall's Beauty
04 Brigitte's Smile
05 The Intagible
06 Smoke & Mirrors
07 Wifi Addiction
08 For The Love Of You
09 Weaver Of Dreams