© Rootsville.eu

Kirk Lightsey (US)
tiltle: I Will Never Stop Loving You
music: Jazz
release date: september 03, 2021
label: JoJo Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kirk Lightsey

© Rootsville 2021


"I Will Never Stop Loving You" is een solo studio-opname van de bekende pianist Kirk Lightsey. Drie en een half decennium na de veelgeprezen solo-opnames van de pianist uit het midden van de jaren tachtig Lightsey I, Lightsey II en Lightsey Live!, keert Lightsey terug met een solovlucht die terugblikt op een illustere carrière als een onderscheidende en unieke stem in de jazzpiano. I Will Never Stop Loving You is een intiem album gemaakt door een volwassen muzikantenfirma in zijn element. Door de nauwe intimiteit tussen Kirk en zijn dierbaarste instrument vast te leggen, naast de lichtste aanrakingen van het pedaal en vage sporen van zijn eigen adem, behoudt het de fascinatie van de luisteraar van begin tot eind.

De in Detroit geboren pianist zag zijn bekendheid stijgen in het midden van de jaren zestig toen hij naar New York verhuisde en met Chet Baker en George Coleman opnam tijdens hun iconische Prestige-sessies. Lightsey waagde vervolgens aan het einde van het decennium West naar Californië om op te treden met jazzgrootheden als Pharoah Sanders en Bobby Hutcherson. Dit innovatieve tijdperk legde de basis voor tientallen jaren van muzikale output die uiteindelijk landde op zijn debuut in 1982 als single leader op Lightsey I, dat tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als een baanbrekend pianistisch meesterwerk. In 1988 werd Lightsey verkozen tot een van de beste pianisten ter wereld door de Downbeat International Critics' Poll en in 1989 werd hij gekozen als een van Steinway's favoriete artiesten. De artiest omschrijft zichzelf als iemand met "een Bud Powell-bewustzijn, een Art Tatum-styling, een bebop-gevoel en een pianistische benadering.

Op "I Will Never Stop Loving You" herbekijkt Lightsey enkele van de meest gekoesterde composities in zijn repertoire en past hij zijn unieke touch en unieke verhalen toe op een selectie van geliefde standards, waarvan sommige zelfs meer met hem vereenzelvigd zijn dan met de muzikanten die ze schreven. Dat zijn Tony Williams' "Pee Wee" en Phil Woods' "Goodbye Mr. Evans", terwijl Coltrane's iconische en zeer technische "Giant Steps" een uiterst onregelmatige interpretatie krijgt, met bijna geen enkele noten. Wayne Shorter's muziek, een constante aanwezigheid in Kirk's muzikale pad, verschijnt met 3 composities van Shorter's klassieke Blue Note-opname Speak No Evil, verder verweven met een lange relatie die teruggaat tot Kirk's eerste optredens in NYC bij zijn aankomst in de stad in het midden van de jaren zestig . Het titelnummer "I Will Never Stop Loving You", een minder bekende compositie van de pianist, was een specifiek verzoek van de oprichter van Jojo Records en de producer van het album, Simon Belelty. Een meesterwerk van gratie en nuance, het tedere stuk begint het album en zet de toon voor een album met suggestieve arrangementen en voortreffelijke verkenning.

Dit album is liefdevol opgedragen aan zijn vrouw, Nathalie.

tracks:

  1. I’ll Never Stop Loving You (6:36) (Kirk Lightsey)
  2. Fee-Fi-Fo-Fum (4:38) (Wayne Shorter)
  3. Pee Wee (4:30) (Tony Williams)
  4. Infant Eyes (4:42) (Wayne Shorter)
  5. Goodbye Mr. Evans (5:47) (Phil Woods)
  6. Giant Steps (3:48) (John Coltrane)
  7. Wild Flower (6:25) (Wayne Shorter)