© Rootsville.eu

Lowland Brothers (F)
tiltle: Lowland Brothers
music: Country Soul
release date: november 26, 2021
label: Wita Records
booking: Soul Shot
info artist: Lowland Brothers


© Rootsville 2021


Er was een periode dat Nico Duportal, toen met zijn "Rhythm Dudes", niet was weg te denken van onze Belgische podia. Het was dan ook op Bart's "Monstermash" in Geel dat ik Nico als de vriendelijkheid zelve leerde kennen. Toen stond het album "Dealing With My Blues" in de spotlights. Nico en zijn band hadden op korte tijd een reputatie opgebouwd als steengoede rhyhtm 'n blues muzikanten en zelfs bij de Amerikaantjes verkreeg hij niets dan steengoede recensies. Hun digitale debuut kwam er met "Guitar Player" in 2015. In 2019 verscheen Nico Duportal terug op de voorgrond maar ditmaal met zijn nieuwe band "The Sparks". Met het album "Dog, Saint and Sinner" ging het toen richting soul. Het werd steevast een meer verfijnende sound die we nu te horen kregen. Er was uiteraard die verdomde Corona periode maar via het "www" vernamen we dat Nico Duportal met deze "Lowland Brothers" een nieuw project was gestart. Hun eerste nummer "Sunburns in December" deed meteen de rillingen over je rug lopen.

Het was wachten tot september 2021 op de fenomenale editie van "Goezot in 't Hofke" dat we deze "Lowland Brothers" in levende lijve mochten aanschouwen en het werd meteen een bullseye. Dagen later waren de rillingen nog steeds niet verdwenen wanneer we de "Lowland Borthers" ter sprake brachten. Met voorsprong de revelatie van 2021!!! De band bestaat uit Nico Duportal (vocals & guitars), M. Burgot (keys), Hugo Deviers (guitar), Max Genouel (bass), Fabrice Bessouat (drums).

Geen rauwe rock 'n roll meer maar fijngestemde country soul waarvan je enkel kan genieten. Opener is het onwaarschijnlijk mooie "Sunburns in December" Een hoogstandje op dit nieuwe album waarbij de klankkleur van Nico Duportal je meteen bij de ballen grijpt. Daarna krijg je met "Two Pounds of Loaded Steel" er eentje dat meteen als earworm kan worden aanzien. Met "Melania" keren deze "Lowland Brothers" terug naar de pakkende ballads zoals ook "Sunburns in December".

De uitstekende rifjes zijn over het ganse album verdeelt zoals je ook kan genieten bij het beluisteren op "Driftin'". Hierbij komen de backin' vocals van Laurence le Baccon, Julie Dumoulin en, Barbara Belmonté je te ontnemen van de laatste adem die nog in je lichaam zit. Waanzinnig prachtig! Met "Love Reigns Over" kan je niet anders dan weg te dwalen in een portie van onbeschrijfbare nostalgische country soul. Afsluiten doen ze in de sfeer zoals ze zijn begonnen met als intro de snedige intro van Nico Duportal op "High and Lonesome".

tracks:

01. Sunburns in December
02. Two Pounds of Loaded Steel
03. Melania
04. Driftin'
05. Share Your Load
06. Love Reigns Over
07. Things We Used To Do
08. High and Lonesome