© Rootsville.eu

Lucy Yeghiazaryan & Vanisha Gould (US)
tiltle: In Her Words
music: Jazz
release date: september 24, 2021
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2021


Yeghiazaryan en Gould verbeelden deze verhalen in een uniek patroon; gedurende het hele album zingen de twee nooit als een paar, met uitzondering van een intermezzo in de achterste helft. Met de woorden van elke zanger achter elkaar in plaats van opzij, imiteert het album een ​​echt, ononderbroken gesprek.

Van privémomenten van gelukzaligheid tot onderdrukte traumatische herinneringen, In Her Words is zowel een sonisch verhalenboek als een baanbrekend concept dat vrouwen openhartig kunnen zijn over inspanningen die de samenleving anders doet en hen vaak aanmoedigt om te verbergen. Sprekend tot een breed scala aan gedeelde tragedies, vertelt het nummer "My Man", een vertolking van Billie Holiday's kenmerkende opname uit 1951, het verhaal van degenen die bij fysiek gewelddadige mannen blijven, ironisch genoeg plaatsend de zangeres als de boodschapper van liefde, ondanks dat ze zelf liefdeloos en vergeten door de toeschouwers.

Een andere originele, "Cute Boy" klaagt openlijk over een verliefdheid zonder de tegenzin van de verwachte valse kuisheid van een vrouw. "Love Is not Everything" schetst komisch het gevaarlijke spel van doen alsof voordat het uiteindelijk onthult dat we allemaal liefde nodig hebben, terwijl "Gypsy Feet" praat over een rusteloze vrouw die liefde geeft maar zich niet kan binden. Met het bereik van dit gesprek geeft In Her Words volume aan de kronieken van het liefdesleven van een vrouw, zowel donker als licht, en allemaal getint met passie.

Dit is de eerste geregistreerde samenwerking tussen de twee vocalisten, die beide steunpilaren zijn in de hedendaagse New Yorkse jazzscene. Yeghiazaryan kreeg met name bekendheid in 2019 met de release van haar debuutalbum Blue Heaven (Cellar). Yeghiazaryan, oorspronkelijk afkomstig uit het post-Sovjet-Armenië, heeft zichzelf gevestigd als een leidende stem in het jazzlandschap in New York en daarbuiten met regelmatige optredens op toplocaties en festivals. De in Californië geboren Gould heeft de stad stormenderhand veroverd sinds ze meer dan vijf jaar geleden verhuisde. Gould is regelmatig te horen in verschillende clubs in New York als zanger.