© Rootsville.eu

Malcolm Holcombe (US)
tiltle: Tricks of the Trade
music: Singer-songwriter - Roots
release date: august 20, 2021
label: Need To Know Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Malcolm Holcombe

© Rootsville 2021


Malcolm Holcombe, is een Amerikaanse singer-songwriter. Met zijn gruizige stem die het midden houdt tussen Tom Waits en John Prine zingt hij een mengsel van rootsmuziek. Malcolm kennen is verhalen kennen, de verhalen die hij in zijn liedjes vertelt en de verhalen die mensen graag over Malcolm vertellen. En God weet dat sommige legendarisch zijn.

Het verhaal dat nu zijn aandacht trekt is zijn nieuwe plaat, Trics of the Trade. Malcolm is een geweldige artiest omdat hij in staat is om het vuur van zijn live optredens in de studio te vangen. Hij heeft sinds het midden van de jaren 90-tig 16 of meer platen uitgebracht, maar sinds 2015 heeft hij zes volledige albums en een aparte reeks singles uitgebracht. Hij heeft een grote stroom gehad die nauwelijks wordt gehinderd door bijna-doodgezondheidscrises, of pandemieën, of de waarheden en wisselvalligheden van wat de biz ook is, gewoon een gestage stroom van briljant origineel werk.

"Tricks of the Trade" komt op de top van deze golf, Malcolm op volle toeren en omringd door zijn belangrijkste handlangers, Dave Roe en Jared Tyler. Malcolm neemt sinds 2007 op met Dave Roe en Jared Tyler gaat nog verder terug, in ieder geval naar Malcolms meesterwerk uit 1999, Hundred Lies. Deze jongens begrijpen Malcolm en begrijpen zijn muziek, en dienen als producer en co-producer van dit album, samen met Brian Brinkerhoff, die het label/producer is van deze late stroom Malcolm-platen. En de plaat is gemaakt in Dave Roe's Seven Deadly Sins Studios in Nashville. Je voelt dat ze die sfeer hier bezitten.

Om het in het bloed te houden, zit Dave Roe's zoon, Jerry Roe, voor de meeste nummers achter de drums. Miles McPherson doet de rest. Samen met Malcolm, Dave en Jared is dat de band. Ron de la Vega maakt een bijzondere cello-optreden op lenora cynthia. Malcolm heeft op recente platen prachtige vocale ondersteuning gekregen van Iris Dement en Greg Brown, en hier voegen Mary Gauthier en Jaimee Harris hun stemmen toe aan een aantal nummers, waaronder hoger gelegen, om de afrekening naar huis te brengen.

Malcolm komt uit vele muzikale tradities, folk, country, rock, bluegrass, blues, gospel, het is allemaal ergens opgerold in een mix van zijn eigen verklaring. En er is veel gemaakt van Malcolms westelijke NC-berg- en heuvellandwortels die zijn weergave lijken te oriënteren en op smaak te brengen. Het is dat allemaal, maar ook meer. Ik weet niet zeker wat zijn bloedlijnen zouden kunnen onthullen in de vorm van aanwijzingen, maar ik ken veel oude jongens uit dat deel van het land, muzikanten en anderszins, en geen van hen heeft dezelfde kwaliteiten van perspectief en inzicht die Malcolm biedt in woord en muziek.

tracks:

1. Money Train (4:38)
2. Misery Loves Company (3:27)
3. Into the Sunlight (2:38)
4. Crazy Man Blues (3:57)
5. Your Kin (3:44)
6. Damn Rainy Day (3:52)
7. Higher Ground (4:20)
8. Good Intentions (4:16)
9. On Tennessee Land (2:19)
10. Lenora Cynthia (2:36)
11. Tricks of the Trade (3:59)
12. Windows of Amsterdam (3:36)

bonus track CD:

13. Shaky Ground (3:35)