© Rootsville.eu

Malcolm MacWatt (Scot)
tiltle: Settler
music: Americana - Folk
release date : november 26, 2021
label: Need To Know Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Malcolm MacWatt

© Rootsville 2021


Ook al is Malcolm MacWatt van origine een Schotse singer-songwriter toch klinkt zijn muziek alsmaar Amerikaanser. Afkomstig uit Morayshire met de Hooglanden en de Noordzee als constante achtergrond, werd Malcolm MacWatt opgevoed met het luisteren naar de folklore en muziek van Schotland. Zijn liefde voor het buitenleven zorgde ervoor dat hij een groot deel van zijn leven doorbracht als een enthousiaste hillwalker, snowboarder en surfer.

"Settler" is zijn nieuwe album dat op 26 november aan het grote publiek wordt voorgesteld. Hiervoor laat hij zich omringen door enkele prachtige stemmen zoals Jaimee Harris, Laura Cantrell en Gretchen Peters om er een paar te noemen. Met de opener "Avalanche and Landslide" bevinden we al onmiddellijk in de bluegrass van de Apalachen. Settler bouwt voort op het succes van de "Skail" EP van vorig jaar, bedacht en opgenomen in zijn huis in Londen tijdens de eerste Covid-lockdown, met MacWatt onderzoekt de banden tussen Schotland en de Nieuwe Wereld.

MacWatt brengt sinds eind 2018 muziek uit met tot nu toe vier albums en drie EP's. Hij treedt voornamelijk op in het London Folk & Americana circuit, zowel als soloartiest als af en toe met zijn band The Glass Mountains. Hij speelt gitaar, banjo, mandoline, viool, dobro en bodhran en leert zichzelf fluiten. Zo is zijn nummers ook verweven met diverse stijlen van de muziek, en kan je zelfs stellen dat ook wat blues samen gaat met zijn Folk.

"The Curse of Molly McPhee" is een Irish aanvoelende folk ballad met daarop de prachtige vocals inbreng van Laura Cantrell. Zonder afbreuk te doen aan Malcolm's klankkleur zijn het de dames die toch de songs naar een hoger niveau krikken, luister maar eens naar "My Bonny Boys Have Gone" met Gretchen Peters. De banjo leifhebbers zullen deze "Settler" met open armen ontvangen zoals je kan ervaren op "Banjo Lullaby"....

tracks:

01. Avalanche and Landslide featuring Jaimee Harris (4:59)
02. Letter from San Francisco (4:24)
03. Ghosts of Caledonia (4:17)
04. The Curse of Molly McPhee featuring Laura Cantrell (3:49)
05. My Bonny Boys Have Gone featuring Gretchen Peters (4:31)
06. The Miller’s Daughter featuring Eliza Carthy (5:17)
07. Trespass (3:16)
08. John Rae’s Welcome Home featuring Kris Drever (4:31)
09. Banjo Lullaby (4:06)
10. North Atlantic Summer (5:04)
11. About the Songs…An Oral Explanation (5:03)