© Rootsville.eu

Mark Cameron (US)
tiltle: Back From The Edge
music: Blues
release date: june 18, 2021
label: COP Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Mark Cameron

© Rootsville 2021


Mark Cameron heeft het succes van zijn release "On a Roll" in 2019 opgevolgd met een nieuw album "Back from the Edge". Opgenomen in de afgelopen 18 maanden, belooft "Back From The Edge" het voetstompende, butt shakin-geluid waar Mark Cameron bekend om staat voort te zetten, terwijl het een uitgebreid scala aan nummers toevoegt zoals alleen Mark Cameron ze kan schrijven: vanuit de ziel. Deze suite van tien geheel nieuwe originele nummers neemt je mee op een gedenkwaardige reis door de blues in zijn vele vormen.

Het album begint met de funky-hooky riffs van "It's Alright", een satire-geregen commentaar over gezagsdragers en de eeuwenoude strijd om controle over de almachtige dollar. Pittige gitaarriffs en gruizige harmonica drijven het nummer door. In "This is the Blues" ontketent Cameron de volledige kracht van de blazerssectie om alle kleine dingen in het leven naar huis te brengen die kunnen bijdragen aan de Blues en de bevrijding die ontstaat door het gewoon toe te geven. Cameron windt de versterker helemaal op en sluit de Dobro aan voor een smerige slide Blues op "2nd Job". Het nummer gaat verder met het beschrijven van een relatie die meer als werk dan als plezier voelt, terwijl de zanger worstelt om gelijke tred te houden met zijn eigenzinnige minnaar. Het relatiethema gaat verder op "Never see it Comin", terwijl een gefrustreerde minnaar eindelijk de rollen omdraait op zijn onvoorspelbare meisje terwijl Sheri Cameron het punt naar huis brengt met schurende saxofoonlijnen.

De sfeer wordt weer speels en funky op "All There is to It", terwijl gitarist Cameron en Harmonica-aas Rick Miller weerhaken verhandelen terwijl een reeks ongelukken met liefdesdriehoeken zich voor hun neus ontvouwen. Het titelnummer "Back from the Edge" werpt een brutaal eerlijke kijk op de wereld waarin we leven. De soulvolle boodschap van Cameron wordt versterkt met gastoptredens van organist Tommy Barbarella (New Power Generation) en Soul Singers Tonia Hughes en Sara Renner. De luisteraar kan voelen dat de tong stevig in de wang is geplant bij "One Size Fits All", een humoristische kijk op de subtiele intolerantie die we allemaal in ons dagelijks leven ervaren, geleverd in een rokerige nachtclubstijl.

De stemming slaat om naar een hypnotiserende trage Blues op “All Dressed up”. De ritmesectie van drummer Dan Schroeder en bassist Scott Lundberg levert een aanstekelijke groove die de luisteraar naar binnen trekt en vasthoudt tot het einde. De gruizige dia Blues van "Dollar for Liquor" volgt de heldendaden van een vrolijke, dronken straatmuzikant en zijn eeuwige zoektocht om iemand ertoe te brengen de volgende ronde te kopen. Het album wordt afgesloten met het dromerige, zomer-van-'68 geïnspireerde "Lost and Found". Het nummer onderzoekt wat er gebeurt als liefde en mensen vermist worden en biedt hoop dat ze net zo gemakkelijk teruggevonden kunnen worden als gewone alledaagse voorwerpen.

 

tracks:

01 It’s Alright
02 This Is The Blues
03 2nd Job
04 Never See it Comin
05 All There Is To It
06 Back From The Edge
07 One Size Fits All
08 All Dressed Up
09 Dollar For Liquor
10 Lost And Found