© Rootsville.eu

Marques Carroll (US)
tiltle: The Ancestors' Call
music: Jazz
release date: april 16, 2021
label: JMarq records
promotion: Lydia Liebman Promotions (Niamh White)
info artist:
Marques Carroll

© Rootsville 2021

 

Op de  Ancestors ’Call weeft Carroll aangrijpende verhalen over kracht en veerkracht, integriteit en trots, en spiritualiteit en cultuur in de loop van acht originele composities. Het resultaat is een rijk sonische meesterwerk dat luisteraars een diepgaande spirituele verkenning van de Afrikaanse diaspora biedt, verteld vanuit zijn eigen unieke perspectief en geïnformeerd door de ervaringen van zijn ouderen. 'Ik ben er mijn hele leven vast van overtuigd geweest dat onze oudsten en voorouders het fundament van ons begin zijn. Ik heb het geluk gehad zoveel van deze geweldige geesten in mijn leven te hebben laten zien en de weg voor mij te laten zien in mijn donkerste uren en op mijn helderste momenten. De wijsheid die aan Carroll is doorgegeven, en de verantwoordelijkheid die hij voelt om in hun voetsporen te blijven, is het centrale thema van dit aangrijpende werk.

De leidende stem van The Ancestors ’Call, verdeeld in acht secties, is narratief geordend en is een naamloze oudere man die de stem en roep van Carroll's Afrikaans-Amerikaanse voorouders symboliseert. Hij deelt zijn verhaal van het begin met "The Ancestors Call Upon Us", de rijdende albumopener. "Zijn stem is geworteld in het geluid van de drums en toch spreken de andere voorouders melodieus met hem en roepen ons op om te luisteren en te leren van het collectief", merkt Carroll op. Met vurige muzikale refreinen zweeft Carrolls hoorn over de ritmesectie, wat de immense improvisatiescherpte van de bandleider demonstreert. Carroll's stellaire hoornarrangementen en de kleine zak van de ritmesectie zijn volledig te zien tijdens 'Generational Response', wat precies daarover reflecteert - de reactie van de jongere generatie na het verwerken van de lessen die de voorouders hebben gegeven. "Assemble the Enlightened" is een spannend ensemblestuk en een vurige oproep tot actie waarin de improvisatie van zowel Carroll als Brent Griffin en Amr Fahmy prominent aanwezig is. "Zoals de geschiedenis ons heeft laten zien, moeten we samenkomen als een eenheid en samenwerken om onrecht, haat, racisme of wat dan ook te bestrijden.

Dit gaat over in het volgende nummer dat het publiek uitdaagt om langs fysieke of innerlijke gevechten te kijken om vooruit te komen. Het gepassioneerde "Beyond the Battle" begint met totale muzikale entropie en gaat over in een verfijnde groove, die zijn vurige aard behoudt door gestaag te duwen, anticiperend en intensief te bouwen. “Urgency” begint met de bandleider alleen en gaat richting een Latijns-getinte melodie, goed ondersteund met een voortstuwend ritme van Arty, Garcia, Dillingham en Fahmy. Het stuk dient als een herinnering om doelbewust te bewegen en om je bewust te zijn van de strijd die vrijheid heeft voortgebracht. Met "Aries Goddess (For Consuela and the Fallen)" brengen we hulde aan een moeder die naar haar zoon rent als ze hoort dat hij net is neergeschoten.

De bandleider merkt op dat “dit maar al te vaak gebeurt, of het nu door straatgeweld is of door de handen van degenen die geacht worden te dienen en te beschermen. Dit stuk is voor al onze broers en zussen die hun leven op deze grond hebben verloren. " Het stuk, met zangeres Sharon Irving, vertelt een definitief en hartverscheurend verhaal over verlies. "Resolution For Us" reflecteert op de hoop op gemoedsrust en hart die men koestert temidden van een tragedie. Carroll en Griffin weven soulvolle en gepassioneerde melodieën in een stuk dat gevuld is met harmonische en ritmische intriges. "Our Ancestors Final Words" brengt ons terug naar de energie van de opener met een hernieuwde emotionele zwaartekracht en intensiteit. Boodschappen van hoop en aanmoediging worden benadrukt door de overgang naar een diepe, levendige swing met verbluffende solo's van het ensemble. De bandleider merkt op dat de voorouders tijdens de afsluiting een krachtig verhaal afleveren dat zegt: “we komen voort uit kracht en vastberadenheid. Laten we niet vergeten wie we zijn. " Met de release van The Ancestors ’Call komt Marques Carroll naar voren als een belangrijke muzikale kracht met een onderscheidende stem en krachtige intentie: de traditie respecteren, de cultuur behouden en vooruitgang boeken. Dat alles en meer doet hij op dit krachtige nieuwe album, dat digitaal verkrijgbaar zal zijn via Bandcamp en andere grote retailers, en als cd en vinyl lp.

tracks:

01 The Ancestors' Call On Us
02 Generalnational Response
03 Assemble The Enlightned
04 Beyond The Battle
05 Urgency
06 Arries Goddess (For Consuela and the Fallen)
07 Resolution For Us
08 The Ancestors Final Words