© Rootsville.eu

Michael Eckroth Group (US)
tiltle: Plena
music: Jazz
release date: october 15, 2021
label: Truth Revolution Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Michael Eckroth


© Rootsville 2021


Op deze acht nummers tellende verzameling originele muziek heeft Eckroth een briljant samenhangende set samengesteld die een stevige relatie onderhoudt met de fundamenten van de Afro-Latijnse jazz, terwijl hij actief op zoek is naar nieuwe wegen van expressie. Het resulterende werk is een betoverende Latin-jazzset die een breed scala aan muzikale lijnen omvat.

Even genoeg met het spelen van straight-ahead jazz, Latin jazz en een overvloed aan Latijns-Amerikaanse en Caribische stijlen, heeft de inwoner van Phoenix, Arizona een vruchtbare carrière als bandleider en sideman genoten. Eckroth's releases, een voor een GRAMMY genomineerde artiest, werden alom geprezen en zijn vaardigheden als pianist en toetsenist hebben ervoor gezorgd dat hij een vaste waarde is in de New Yorkse jazzscene en de aandacht trekt van vaste namen als John Scofield en Sheena Easton. Onlangs kreeg Eckroth nog meer bekendheid als mede-oprichter van Orquesta Akokán, een van de meest verkwikkende Cubaanse mambo-bands in de recente geschiedenis; hun titelloze 2018-release met de arrangementen van Eckroth ontving een Grammy-nominatie voor Best Tropical Latin Album.

Eckroth komt naar voren op Plena, zijn eerste volledige release als leider sinds het goed ontvangen Piano + Rhythm uit 2015. De muzikanten op Plena, genoemd in relatie tot de folkloristische muziek uit Puerto Rico, blijken belangrijke bijdragers te zijn, geïllustreerd door de opwindende uitvoeringen van bassist Alex "Apolo" Ayala, drummer Joel Mateo en de alomtegenwoordige percussionist Mauricio Herrera. Samen trekken deze muzikanten van wereldklasse de aandacht vanaf de openingsmomenten van "And So It Goes", en leggen een solide basis voor Eckroth om los te laten. De ervaren saxofonist Peter Brainin is een frisse secundaire solostem, die een betoverende sopraansaxofoonprestatie neerzet op "Superspreader", een deuntje dat soms herinnert aan het allerbeste van Hermeto Pascoal's output.

tracks:

  1. And So It Goes 3:15
  2. Summer Of Love and Discontent 6:10
  3. Superspreader 7:01
  4. Plena 4:46
  5. Invernadero 5:55
  6. Soul Cha 5:44
  7. Exotic Particles 2:56
  8. Rain Song 5:44