© Rootsville.eu

Michael Wolff (US)
tiltle: Live @ Vitellos
music: Jazz
release date: march 19, 2021
label: Sunnyside Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Michael Wolff

© Rootsville 2021


Bekroonde pianist Michael Wolff, bekend om een indrukwekkende en eclectische carrière van vijf decennia, zal zijn nieuwste opname "Live at Vitellos" op 19 maart 2021 uitbrengen bij Sunnyside Records. "Live @ Vitellos" duikt tien jaar na de opname in de iconische jazzclub in Los Angeles in 2011 op en legt een aangrijpende momentopname vast van een verbluffend live optreden - iets dat zo erg wordt gemist tijdens het COVID-tijdperk. Tijdens Wolffs twintigste optreden als leider versterkt de veelzijdige trompettist Mark Isham de stoere ritmesectie van oude Wolff-landgenoten John B. Williams op bas en drummer Mike Clark. Deze warme live-opname neemt luisteraars onmiddellijk mee naar een avond vol muzikale magie en intriges in de loop van zeven betoverende nummers.

"Live @ Vitellos" toont de oogverblindende chemie tussen de voortreffelijke Isham en de altijd lyrische Wolff terwijl ze deze set in topvorm uitvoeren. Hoewel de vriendschap tussen Wolff en Isham dateert uit de jaren 70, markeert deze periode bij Vitello hun eerste officiële samenwerking.Vitello's, gelegen in Studio City, is een van Wolffs favoriete locaties om in de stad te spelen. Wolff schakelde zijn oude bandleden in voor de hit: de stoere bassist John. B Williams en de legendarische drummer Mike Clark. Uit de eerste notitie van Live at Vitellos blijkt duidelijk dat deze spelers een gedeelde geschiedenis hebben; Clark en Wolff kregen een band in de jaren 70 toen ze op tournee waren met respectievelijk Cannonball Adderly en Herbie Hancock's Headhunters. Sindsdien treden ze samen op in verschillende settings, live en opgenomen, en met name in Wolffs jazzwereldband Impure Thoughts. Evenzo dateert de relatie van Wolff en Williams uit dezelfde periode, en ook zij hebben in de loop der jaren vaak samen opgetreden - onder meer in de Arsenio Hall Band, waarvan Wolff de beroemde muzikaal leider was van 1989 tot 1994. visie tot leven, bracht Wolff de illustere producer en componist Nic binnen. tenBroek, met onder meer Nancy Wilson, Bobby McFerrin en Les McCann, evenals de grote Oscar-genomineerde geluidstechnicus Dan Wallin .

"Live @ Vitellos" bevat vier Wolff-originelen, twee klassieke composities van Wayne Shorter en een andere mede-geschreven door Clark en saxofonist Jed Levy. "Live at Vitellos" begint met 'Ballad Noir', een humeurig Wolff-origineel dat is geschreven voor The Tic Code (2000), een door Gary Winick geregisseerde film die losjes gebaseerd is op Wolffs leven als jazzpianist met het Tourettes-syndroom. Deze emotionele opener zet de toon en geeft de procedure een noir-boventoon door het sensuele geluid van Isham en de melodieuze benadering van solo's. De energieke "Lagniappe" (genoemd naar de 13e traktatie van een bakkers dozijn) komt daarna, en toont vooral de vurige ritmesectie met een brandende solo van Clark. “De harmonische structuur is allemaal gebaseerd op één pedaaltoon en stelt ons in staat om de kleur op een dubbeltje te veranderen. We luisterden allemaal naar elkaar en lieten ons leiden door de muziek en de geest van het moment, ”zei Wolff. 'Fall', een van Wolffs favoriete Wayne Shorter-composities, komt daarna, gevolgd door het bluesachtige 'Falling Down', waarin Isham en Wolff dansen over Williams 'gewortelde, funky baslijn terwijl Clark een van zijn kenmerkende beats neerzet. De ervaring van Wolff en Isham met het componeren voor film schittert op "The Conversation", een aangrijpende ballad die perfect thuis zou voelen bij het witte doek.

Daarna volgt nog een korter deuntje - de jazzbijbel "Nefertiti". Hoewel alle vier de muzikanten goed bekend zijn met dit stuk en het in verschillende settings hebben uitgevoerd, klonk deze specifieke vertolking speciaal voor Wolff, omdat de band de gelegenheid had om zich uit te rekken en samen te ademen als een samenhangende eenheid. De funky en leuke “Loft Funk”, bijgedragen door Clark, sluit het album op een hoog niveau af.

tracks:

01 Ballade Noir
02 Lagniappa
03 Fall
04 Falling Down
05 The Conversation
06 Nefertiti
07 Lost Funk