© Rootsville.eu

Mick Kolassa (US)
tiltle: Wasted Youth
music: Blues
release date: july 30, 2021
label: Endless Blues Records
info artist: Mick Kolassa
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2021


Wanneer er een nieuw album van "Mick Kolassa" aka Michissippi Mick in de bus valt komt deze zonder meer bovenaan het stapeltje terecht. Mede doordat de laatste albums er ook een bijdrage is van Jeff Jensen en zijn kornuiten. De opnames van Mick Kolassa worden steevast bemand door een resem studio muzikanten om duimen en vingers van af te likken. Zo staan er nu ook de namen van een Victor Wainwright, een Albert Castiglia, een Eric Hughes en zelfs een Doug McMinn tussen de credits, net zolas een lijstje anderen. Het enige dat nu nog rest is de aanwezigheid van Mick op onze podia.

De in Michigan geboren Mick Kolassa woont al meer dan vijfentwintig jaar in het grotere gebied van Clarksdale, Mississippi. Na jaren van songwriting besloot Kolassa zijn debuutalbum op te nemen en schakelde hij zijn vriend Jeff Jensen in als producer. Hij realiseerde zijn "Labour of Love" in 2014, waarbij hij "Michissippi Mick" vrijgaf en alle netto-opbrengsten schonk aan The Blues Foundation. Het proces dat elk jaar werd versterkt, zou Kolassa een ander album maken met Jensen als producer. De albums werden kritisch goed ontvangen door de bluesgemeenschap. In 2017 nam Kolassa zijn vijfde album "Double Standards" op, een album met duetten met Sugarray Rayford, Annika Chambers, Victor Wainwright, Tas Cru, Eric Hughes, Gracie Curran, Tullie Brae en anderen. Meer albums volgden, waaronder zijn laatste album "Blind Lemon Sessions" dat in 2020 uitkwam.

Deze "Wasted Youth" staat als "nr.9" op zijn conto en bevat 12 tracks waarbij enkel de medley "Darkness To Light" niet van eigen hand is wat nogmaals de skills van zijn songwriting in de spotlights komt te zetten. Nummers die gaan van bluesy tot soulvol zoals te horen op "Easy Doesn’t Live Here". Opener van deze "Wasted Youth" is "Throwing Away These Blues" wat we Mick dan ook ten stelligste afraden.

Onlangs is Mick zijn vrouw verloren, dit verlies vormt de basis voor ‘It Hurts To Let You Go’ waarin Jeff Jensen met gevoelig snarenwerk dit nummer extra beladen komt te maken. Op "Touching Bass" kan en mag uiteraard de energieke bassist Bill Rufino niet ontbreken. "Darkness To Light" is in wezen een medley van 3Slipping Into Darkness" van War, "Darkness Darness" van The Younbloods en de traditional "Wayfaring Sttranger". Na het slowbluesje "Pieces of My Past" gaat Mick Kolassa er hier uit met "Edge of a Razor", een soort van biografisch nummer...Mick Kolassa always good!

tracks:

01 Throwing Away These Blues
02 Wasted Youth
03 It Hurts to Let You Go
04 I’m Missing You
05 Easy Doesn’t Live Here
06 I Can’t Get Enough
07 Feeling Sorry for Myself
08 Touching Bass
09 Darkness To Light
10 My Mind Doesn’t Wander
11 Pieces of My Past
12 Edge of a Razor