© Rootsville.eu

Mike Clark & Michael Zilber (US)
tiltle: Mike Drop
music: Jazz
release date: july 16, 2021
label: Sunnyside Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Mike Clark

© Rootsville 2021


"Mike Drop" is een indrukwekkend nieuw album onder leiding van de iconische jazzdrumlegende Mike Clark en de bekende saxofonist Michael Zilber. Het hoogtepunt van een tien jaar durende muzikale relatie, Mike Drop bevat deze twee volmaakte spelers naast twee topbassist Peter Barshay en pianist Matt Clark uit Bay Area. Opgenomen in de 25th Street Studio van Oakland in 2018, creëerde de strakke groep een levendige viering van tijd en plaats die zowel belangrijk als swingend is.

Mike Drop demonstreert het meesterschap van twee jazzveteranen - tussen Mike Clark's rechttoe rechtaan postbop-drumwerk en Michael Zilbers rauwe en verfijnde saxbeheersing, de helderheid en schittering van deze release is het lonende product van een tien jaar durende vriendschap tussen de artiesten en een inspirerende week vol optredens in de Bay Area. Mike Drop bevat een mix van de melodieën die zijn ontleend aan de succesvolle reeks optredens van de groep in de regio in 2018, waaronder een uitverkocht optreden op het San Jose Winter Jazz Festival. Om de charme die ze samen op het podium vonden te behouden, besloot de groep een week later samen op te nemen in Oakland.

Clark en Zilber nemen een gevarieerd programma op Mike Drop met twee Zilber-originelen: 'Barshay's Fly', een liefdevol eerbetoon aan virtuoze bassist Barshay met uitstekende solo's van iedereen, en 'Sonny Monk', zijn melodische / harmonische eerbetoon aan De iconische solo van Sonny Rollins op "Tune Up". Zilber voegt een klein beetje Monk en vier noten van "If I Were A Bell" toe op deze opvallende hard swinger. De band presenteert ook twee opnieuw uitgevonden Lennon / McCartney-klassiekers, beide onderdeel van Zilbers lopende project 'John and Paul Reimagined'. "Blackbird" zorgt voor een ritmische en harmonische renovatie van het door McCartney geschreven juweeltje, terwijl er ruimte is voor twee opbeurende extensies, eerst van Clark op piano en daarna, Zilber op saxofoon die luisteraars terugleidt naar het refrein. Zilbers arrangement van "Norwegian Wood" verandert Lennons korte knipoog naar een affaire in een geheel nieuwe, waardoor de opmerkelijke ode aan een melodie in zes verschillende toonsoorten wordt verlengd; een effect dat Michael Brecker "Zilberization" noemde. Andere hoogtepunten zijn de interpretatie van de groep van McCoy Tyners "Passion Dance", met een stralende openingsdrumsolo die plaats maakt voor een funky beat, en snelle vuursolo's; een lieve en ingetogen uitvoering van Duke Pearsons "You Know I Care"; een beklijvende etherische vertolking van Wayne Shorters zelden opgenomen meesterwerk "Miyako", waarop Clarks sprankelende cimbaalwerk schittert; de basshowcase “Monk’s Dream”, gearrangeerd door en vakkundig uitgevoerd door Barshay; en de vrolijke afsluiter “Falling In Love With Love”, een ware brander waarop de band loslaat.

tracks:

1. Barshay Fly 7:42
2. Sonny Monk (If I Were A) 4:21
3. Passion Dance 6:30
4. You Know I Care 6-37
5. Blackbird 5:31
6. Norwegian Wood 6:02
7. Miyako 5:04
8. Monk’s Dream 5:41
9. Falling In Love With You 6:10