© Rootsville.eu

Mike Zito (US)
tiltle: Resurrection
music: Blues
release date: july 16, 2021
label: Gulf Coast Records
info artist: Mike Zito

© Rootsville 2021


Het is een feit dat Mike Zito tijdens de pandemie niet is blijven stilzitten. Vorig jaar bracht hij in deze periode het album "Quaritine Blues" uit en met licht aan het einde van de tunnel is er nu deze "Resurrection". Mike Zito is een van de meest geprezen artiesten in de hedendaagse bluesarena en terecht, maar voor hem is het behoud van zijn eerlijkheid, authenticiteit en integriteit het belangrijkste. Dat zijn de kwaliteiten die de carrière van Zito vanaf het begin hebben gestuurd en die sindsdien elke inspanning die hij heeft geleverd blijven definiëren.

Hij bracht zijn muziek aanvankelijk zelfstandig uit en tekende vervolgens in 2008 bij Eclecto Groove Records. "Pearl River", het titelnummer van zijn album uit 2009 voor het label, won Song of the Year bij de Blues Music Awards en markeerde zijn eerste samenwerking met Cyril Neville , met wie hij later zou werken in de Royal Southern Brotherhood. Een gestage opeenvolging van veelgeprezen albums volgde, met als hoogtepunt Greyhound uit 2011, dat werd genomineerd voor Best Rock Blues Album tijdens de Blue Music Awards-ceremonie van dat jaar in Memphis. Twee jaar later tekende hij bij Ruf Records en bracht Gone to Texas uit, het verhaal over hoe hij zijn nuchterheid bereikte, een emotioneel eerbetoon aan de staat dat een onuitwisbare indruk op zijn hele leven achterliet. Het betekende ook het debuut van zijn band, The Wheel.

Van 2010 tot 2014 speelde Zito ook een integrale rol in de supergroep Royal Southern Brotherhood. De groep bracht twee albums en een dvd uit, Songs from the Road – Live in Germany, winnaar van de Blues Music Award voor beste dvd van het jaar. Hij maakte ook zijn stempel achter de planken door albums te produceren voor Samantha Fish, Albert Castiglia, Ally Venable, Jeremiah Johnson, Jimmy Carpenter en vele anderen.

Deze "Quarantine Blues" werd opgenomen tijdens het hart van de coronaviruspandemie en diende als een helende liefdesbrief aan zijn fans over de hele wereld die betere dagen inluiden als we allemaal gewoon bij elkaar zouden blijven. De albumhoes bevat prachtig artwork van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Yool Kim. Zito heeft het afgebeelde schilderij treffend beschreven als het vastleggen van "het gevoel van ziel en licht aan het einde van een strijd." De nummers binnen bevatten acht originelen en drie covers.

Zito's gitaarwerk is voorspelbaar uitzonderlijk op dit album en, net als in eerdere albums, lijken zijn originele nummers zeer persoonlijke onthullingen te onthullen. "Don't Bring Me Down" beschrijft uitstekend hoe negatieve invloeden het leven uit mensen kunnen wegzuigen. "Resurrection" bevat ook twee nummers die voor zijn vrouw zijn geschreven. "Dreaming Of You" beschrijft hoe hij niet in de verleiding komt door andere vrouwen vanwege de kracht van hun liefde. En het titelnummer, "Resurrection", vertelt het verhaal van hoe hij bijna zijn liefde verloor, maar herwon.

Tracks:

01 I'll Make Love To You
02 Don't Bring Me Down
03 Dreaming Of You
04 In My Blood
05 Precense of the Lord
06 When It Rains
07 You Don't Have Me
08 Damned If I Do
09 Running Man
10 Evil
11 Resurrection