© Rootsville.eu

Muddy Gurdy (F)
tiltle: Homecoming
music: Blues
release date: april 2, 2021
label: Chantilla Negra
info artist: Muddy Gurdy


© Rootsville 2021


Toen ik Muddy Gurdy de eerste keer in actie zag op het "Bay Car Blues Festival", werd ik onmiddellijk omver geblazen door hun frisse sound en aanpak. Een mix tussen de Delta blues en de volkse muziek uit de Auvergne. Dat laatste werd geaccentueerd door het gebruik van een draailier.

“Homecoming” is hun tweede album geworden en zoals bij hun eerste plaat, werd alles opgenomen op “speciale locaties”, zeg maar een soort “field recordings”. Waar hun eerste in Mississippi werd opgenomen, bleven ze nu thuis in de Auvergne en werden boerderijen, schuren en zelfs oude vulkaankraters als opnameplaats gebruikt. De plaat verschijnt pas op 02 april, maar wij mochten alvast “voorproeven”, en hoe !!


photo Tia Gouttebel (Muddy Gurdy) © Rootsville

11 tracks op deze schijf, waarvan vier aan de hand van Tia Gouttebel zelf en de rest zijn al zeker niet voor de hand liggende covers. Het fijne aan Muddy Gurdy is, dat ze met hun sound, de nummers volledig anders laten klinken. Je herkent de song maar ze steken er hun eigen ziel in en dat maakt het voor mij zo knap. Het JesseMae Hemphill nummer ‘Lord Help The Poor And Needy’ opent de plaat. Het start traag met enkel de stem van Tia, waarna de draailier even invalt. De percussie valt dan in, de draailier versnelt en de song krijgt een hels tempo. Alvast een veelbelovend begin.‘Chain Gang’ van Sam Cooke krijgt dan een schitterende make over en wordt uitgebracht op single. Knap staaltje werk.

Het gekende ‘Down In Mississippi’ van J.B. Lenoir begint met een huilende doedelzak en heeft een volkse uitstraling, waarbij je het gevoel hebt inderdaad in de Auvergne te verblijven.‘MG’s Boogie’ is het eerste eigen nummer en een aanklacht tegen vrouwenmisbruik. Zeker en vast actueel. Door het fijne gitaarspel, de percussie en de harmonica begin je spontaan met de voeten te stampen en met je hoofd te knikken. Naar het einde toe gaat het alweer richting de volkse muziek, waar je verwacht een volksdans bezig te zien.

Handgeklap en begeleidende percussie voor ‘Land’s Song’, een song die je wat doet denken aan de fieldhollers van weleer, maar aangepast aan de moderne tijden. ‘Another Man Done Gone’ van Vera Hall wordt in een compleet nieuw kleedje gestoken met fluisterende zang en een ietwat donker tintje en met stukken in het Frans gezongen. Pakkende versie.‘Afro Briolage’ is een specialleke. Een briolage was een lied dat in een ver verleden werd gebruikt bij het ploegen. Het klinkt wat rommelig, maar als je goed luistert zitten daar ongelooflijke ritmes in.

Pakkend is ook hun versie van ‘Strange Fruit’ ooit actueel in de tijd dat het gezongen werd door Billie Holliday, maar gezien de huidige situatie in de VS, is deze aanklacht op racisme terug brandend actueel. Het klikt zoals het moet klinken. Top ! Fred McDowell’s ‘You Gotta Move’ wordt in ere gehouden en de klanken van de draailier geven het nummer een extra dimensie. Het laatste eigen nummer van de plaat is ‘Black Madonna’. De warme en klare stem van Tia start het nummer acapella en ik kreeg al de “kiekenboellen”. Het begint als een trage gospelsong, maar na een kort intermezzo met de draailier, valt de harmo in en gaat het tempo pijlsnel de hoogte in en wanen wij ons in één of ander gospelmis ergens in een kerkje in de Delta. Knap werk alweer. We eindigen zoals we begonnen zijn, met Jesse Mea Hemphill en ‘Tell Me You Love Me’een vrolijk deuntje, die de regenwolken en de zorgen om het corona-virus laat verdwijnen.

Met deze nieuwe plaat heeft Muddy Gurdy , bij mij althans, alweer hoge ogen gescoord. Dit is muziek van de bovenste plank en voor mij, het beste wat ik dit jaar heb gehoord. Ik ben fan !!!

Tracks:

01. Lord Help the Poor and Needy (Jessie Mae Hemphill)
02. Chain Gang (Sam Cooke)
03. Down in Mississippi (J.B. Lenoir)
04. MG's Boogie (Tia Gouttebel)
05. Land's Song (Tia Gouttebel)
06. Another Man Done Gone (Vera Hall)
07. Afro Briolage (Tia Gouttebel - Marc Glomeau)
08. Strange Fruit (Lewis Allan)
09. You Gotta Move (Fred McDowell)
10. Black Madonna (Tia Gouttebel)
11. Tell me You Love Me (Jessie Mae Hemphill)

Musicians:

Tia Gouttebel : zang, gitaar
Gilles Chabenat : draailier
Marc Glomeau : Percussie, background vocals

Guests:

Eric & Didier Champion : Bourree-muzikanten
Maxence Latrémolière : Zang op Briolage
Louis Jacques : Doedelzak
Guillaume Vargoz : Harmonica