© Rootsville.eu

Oscar Hernádez & Alma ibre (US)
tiltle: Visión
music: Jazz
release date: january 22, 2022
label: Ovation Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Oscar Hernández

© Rootsville 2021


Multi-GRAMMY® Winnende pianist, componist en bandleider Oscar Hernández is trots de 22 januari 2022 release van zijn nieuwe album Visión aan te kondigen. Ondersteund door zijn al lang bestaande kwintet Alma Libre en aangevuld met speciale gasten Joe Locke, Aaron Janik en Luisito Quintero, is de derde release van Hernández als leider een krachtig document dat zijn positie als een van de belangrijkste stemmen in de Latijnse muziek bevestigt. Dit is de tweede release voor Ovation Records, een nieuw platenlabel opgericht door Hernández in 2020. Visión is een baanbrekend werk voor de gedecoreerde kunstenaar, die de ervaring van het voorbereiden en opnemen van het project beschreef als een belangrijke creatieve uitlaatklep tijdens de shutdown.

In mei van dit jaar namen hij en Alma Libre - zijn in Los Angeles gevestigde ensemble met de legendarische saxofonist Justo Almario, drummer Jimmy Branly, bassist Oscar Cartaya en percussionist Christian Moraga - Visión op, waardoor deze briljante nieuwe deuntjes tot leven komen. De titel is van belang voor Hernández. Deze opbeurende titel leek een passend antwoord op de wankele situatie op het moment dat het album werd bedacht.

Hernández is misschien het best bekend bij het hedendaagse publiek als de leider en producer van het veelgeprezen Spanish Harlem Orchestra. Met Hernández aan het roer heeft de 13-koppige all-star salsa bigband 3 GRAMMY® Awards gewonnen en acht veelgeprezen albums uitgebracht, waaronder 2018 GRAMMY®-winnaar Anniversary. In 2020 bracht Spanish Harlem Orchestra The Latin Jazz Project uit, hun allereerste volledig Latin jazz-release. Door Jazzwise Magazine aangeduid als een "opus dat verblindt", liet The Latin Jazz Project Hernández toe om zich muzikaal uit te rekken en zijn aanzienlijke karbonades te tonen. Visión zet die traditie voort terwijl Hernández een uitstekende muzikale faciliteit laat zien in een meer intieme setting.

De legendarische carrière van Oscar Hernández gaat terug tot de jaren 70 toen hij begon op te treden en op te nemen met originele salsalegendes zoals Ismael Miranda, Celia Cruz, Pete "El Conde" Rodriguez, Conjunto Libre, Grupo Folkorico en Ray Barreto. Daarna trad hij toe tot de Seis Del Solar-band van Ruben Blades en werd uiteindelijk zijn muzikaal leider, die de muzikale koers uitstippelde voor de salsalegende. Hernández werd al snel de muzikaal leider van Paul Simon, evenals de orkestrator en arrangeur voor Gloria Estefan. Hernández nam voor het eerst op met Alma Libre in 2016, gemarkeerd door de release van hun debuut The Art of Latin Jazz (Origin). In 2019 brachten ze een tweede poging uit Love The Moment (Origin). Het album werd wereldwijd geprezen, waaronder een viersterrenrecensie van Downbeat Magazine waarin het "genie van het ensemble" werd geprezen en het werd beschreven als "harmonisch verfijnd en ritmisch meeslepend" door The New York City Jazz Record. Met Visión is Hernandez in zijn element terwijl hij deze traditie voortzet en opnieuw latin jazzmuziek van het hoogste kaliber tentoonstelt.

tracks:

  1. Visión                                    
  2. Ritmo Pa’ Ti                        
  3. Doña Provi                           
  4. Chick Forever 
  5. Make The Move
  6. Tributo al Son                      
  7. Don’t Stop Now                   
  8. Spring
  9. So Believe It 
  10. Virtually Here