© Rootsville.eu

Paul Bedal (US)
tiltle: Cerulean Stars
music: Jazz
release date: march 12, 2021
label: BACE Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Paul Bedal

© Rootsville 2021

 

Cerulean Stars heeft dezelfde line-up als Bedal's vorige release In Reverse. "Het is geweldig om muzikanten als Nick, Matt en Charles bij me te hebben", zegt Bedal. "Ze hebben al zo'n sterke eigen aanwezigheid, ze leiden hun eigen groepen, dat ik opgewonden ben om ze in deze muziek te zien versmelten. Ik denk dat het album totaal anders zou overkomen bij andere spelers, en ik hou gewoon van dit soort randje dat Nick en Charles eraan geven. " Mazzarella's werk aan Cerulean Stars kan luisteraars verrassen die hem vooral kennen als een improvisator na de vrijheid, genesteld in het drukke en invloedrijke avant-gardelandschap van Chicago. Hij trad op in ensembles onder leiding van nieuwe muziekreuzen Ken Vandermark en Mike Reed; in duo's met cellist Tomeka Reid en drummer Tim Daisy; en het leiden of co-leiden van verschillende kleine ensembles. Maar de saxofonist (die tot nu toe op zo'n 35 albums is verschenen) heeft onlangs de wens uitgesproken om naar meer gestructureerde formaten te gaan - zijn oorspronkelijke liefde - en Cerulean Stars dient, net als zijn voorganger, als een etalage voor deze kant van zijn kunstenaarschap.

In ruil daarvoor verlicht Mazzarella's intense avonturisme, ondersteund door zijn neontoon, de composities van Bedal van binnenuit. Drummer Charles Rumback is Mazzarella's medereiziger in de hedendaagse muziekscene van Chicago, die een vloeiend karakter heeft waardoor improvisatoren zich vrijelijk tussen genres kunnen bewegen. Zijn cv bevat verschillende hoog aangeschreven albums onder zijn eigen naam, evenals opnames van de groepen Stirrup en Colorist, saxofonisten Caroline Davis en Dustin Laurenzi en cellist Fred Lonberg-Holm’s Lightbox Orchestra. Rumback's stijl benadrukt textuur en nuance. In plaats van te stormen en te bashen met onbelemmerde kracht, vult hij zijn spel met genuanceerd. Dit alles in evenwicht is Matt Ulery, wiens reputatie als componist - van jazzmelodieën, kunstliedjes, jazz-folk-hybriden, bigband-hitlijsten, orkestwerken en filmische thema's op zoek naar een film (onder andere) - bijna zijn veelzijdigheid overschaduwt als bassist. Zijn aanpassingsvermogen stelde hem in staat om samen te werken met het GRAMMY-winnende klassieke ensemble Eighth Blackbird enerzijds en hiphop / jazz-aanstichter Makaya McCraven anderzijds; hij heeft ook 10 grote eigen albums geleid. Bedal beschouwt Ulery als een inspiratie voor zijn eigen schrijven: "Gewoon naar Matts muziek luisteren en onlangs in veel van zijn groepen spelen, deed me proberen dingen te schrijven waarvan ik weet dat de spelers het zouden waarderen", merkt Bedal op.

De relatie van de pianist met Ulery en Rumback gaat bijna een decennium terug, waardoor deze ongelijksoortige artiesten de kans krijgen om een ​​comfortniveau te creëren - een gemak, maar zonder zelfgenoegzaamheid - dat een van de echte geneugten van de schijf wordt na herhaalde hoorzittingen. Sinds 2016 omvat dit rapport ook Mazzarella, en het speelt een cruciale rol in Bedals composities: bedrieglijk uitdagende nummers die minder knoestig klinken dan ze zouden moeten, dankzij Bedals vindingrijkheid en de strakke mesh van de band.


tracks:

01 Iris
02 Cerulean Stars
03 Citrine
04 Panorama
05 Compass
06 Summer Fade
07 Free