© Rootsville.eu

Philippe Lemm Trio (US)
tiltle: First Steps
music: Jazz
release date: march 26, 2021
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Phillipe Lemm Trio

© Rootsville 2021


Het" Philippe Lemm Trio" bewijst steeds weer een van de meest opwindende en opwindende jazztrio's van vandaag te zijn. Onder leiding van drummer Philippe Lemm ontmoette de groep elkaar in 2011 in New York en realiseerde zich na één sessie samen dat hun onmiskenbare chemie was er een die moest worden meegenomen en gedeeld met de wereld. Het repertoire van de groep, bestaande uit drie muzikanten met een uitzonderlijke beheersing van hun instrumenten, put sterk uit het opnieuw verbeelden van jazzstandaarden op een manier die zowel het genre tart als overeenkomt met elke moderne jazzfan. De groep gebruikt hun vertrouwen en begrip van elkaars muzikale neigingen om gepassioneerde muzikale soundscapes te creëren, die variëren van traditionele jazz tot progressieve rock en klassiek beïnvloede muziek. Het horen van het trio is een bijzondere en onvergetelijke ervaring, en je zult geboeid raken na het beluisteren van een stuk.

"First Steps" bevat nummers geschreven door Philippe Lemm, samen met verschillende composities geschreven door Di Loreto. "First Steps" brengt een viering van de muziek die Di Loreto schreef, evenals liedjes die voortkwamen uit ervaringen die wijlen pianist deelde met de bandleider. Het album is een van de laatste documenten van Di Loreto's muzikale output en het omvat de mooie persoon die Di Loreto was, de vreugde die hij zo velen bracht, en het zeer intense en volle leven dat hij leidde. Lemm en Koch vieren het leven en werk van hun overleden bandlid, evenals de release van First Steps met een optreden van 21 februari in de Arts Garage in Delray Beach, Florida, die dienst doet als de officiële albumrelease-show. Dat optreden wordt voorafgegaan door een optreden van 18 februari in Heartwood Soundstage en een optreden van 19 februari in de Timucua Arts Foundation in Orlando, FL. De release-show van 21 februari wordt gevolgd door een show van 25 maart in Bop Shop Records in Rochester, NY, en optredens in PAUSA Art House in Buffalo, NY op 26 en 27 maart. First Steps begint met het door Lemm geschreven nummer "The Kiln", dat als eerste single op 12 februari zal worden uitgebracht.

Lemm's stuwende en intens polyritmische compositie demonstreert vanaf het allereerste begin het verbluffende samenspel tussen deze drie meesterlijke spelers. De componist merkt op dat het lied werd beïnvloed door een familie van pottenbakkers waarmee de groep samenleefde tijdens een optreden in België. Lemm herinnert zich dat ze geïnspireerd was door deze familie die zo meesterlijk was in hun ambachten en prachtige objecten met hun handen creëerde. Een andere aanbevolen single, die op 12 maart uitkomt, is opgedragen aan de nagedachtenis van Kalief Browder, een jonge Afro-Amerikaanse man die ten onrechte werd beschuldigd van een misdrijf en een aantal jaren in de gevangenis zat voordat hij onschuldig bleek te zijn. . In een verwoestende gang van zaken pleegde de jongeman uiteindelijk zelfmoord. Ontroerd door de gebeurtenissen en verstoord door het raciale onrecht dat nog steeds zo wijdverbreid is in de Amerikaanse cultuur, componeerde Lemm deze weemoedige ballad met gastsolist Simon Moullier op vibrafoon.

Di Loreto heeft op deze release twee stukken gecomponeerd. "Malambo" werd geïnspireerd door de Argentijnse componist Alberto Ginastera. Dit energieke stuk dat Di Loreto gekscherend 'cardiojazz' zou noemen, is een prachtig voorbeeld van Di Loreto's compositievaardigheid. "Elysian Voices" is een andere weergave van Di Loreto's innovatieve arrangementen, met soulvolle pianistische refreinen en gestapelde vocale partijen van Philippe Lemm. Naast originele composities bevat het album verschillende vakkundig gearrangeerde covers die passen binnen het thema van de release. 'River' van Joni Mitchell is een lied dat worstelt met sterfelijkheid, ontbering en verandering. "Don’t Give Up" van Peter Gabriel is hier te horen in prachtige vorm met Di Loreto en Koch die de melodiepartijen tussen hen verdelen.

tracks:

01 The Kiln
02 Mica
03 River
04 Malambo
05 August
06 Elysian Voices
07 Kalief
08 Don't Give Up
09 Trenke Todorke
10 Caffeinated Souls

musicians:

Philippe Lemm - Drums
Angelo Di Loreto - Piano
Jeff Koch - Bass