© Rootsville.eu

Pokey LaFarge (US)
tiltle: In The Blossom of Their Shades
music: Roots
release date: october, 2021
label: New West Records
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Pokey La Farge

© Rootsville 2021


Pokey LaFarge werd geboren als Andrew Heissler Bloomington, Illinois. Het was zijn moeder die hem de nickname "Pokey" gaf. LaFarge was tijdens zijn jeugd geïnteresseerd in geschiedenis en literatuur en werd sterk beïnvloed door zijn grootvaders. Eentje was lid van de St. Louis Banjo Club die hem zijn eerste gitaar- en tenorbanjo gaf. De andere, een amateurhistoricus, leerde hem over de Amerikaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Tijdens zijn tienerjaren ontdekte hij de waardering voor oudere bluesmuzikanten als Skip James, Robert Wilkins en Sleepy John Estes. Nadat hij op 16-jarige leeftijd Bill Monroe had gehoord, ruilde LaFarge de gitaar die zijn grootvader hem had gegeven voor een mandoline.


photo Pokey LaFarge © Rootsville

Hij nam de naam "Pokey LaFarge" aan omdat het klonk waar hij muzikaal naar op zoek was in de tijd dat hij door het land trok. Na zijn afstuderen aan de University High School in 2001 liftte hij op zeventienjarige leeftijd naar de westkust en verdiende hij de kost als "busker". Hij ontmoette Ryan Koenig en Joey Glynn van de St. Louis-band The Rum Drum Ramblers terwijl hij speelde in een straat in Asheville, North Carolina. LaFarge bracht in 2006 in eigen beheer zijn eerste album "Marmelade" uit. Zijn tweede soloalbum, "Beat, Move & Shake", werd in 2008 uitgebracht door "Big Muddy Records". Later tekende hij bij "Tird Man Records" waar hij ook in 2015 "Something In The Water" uitbracht. In 2017 kwam dan de release van "Manic Revelations" bij "Rounder Records".

"In The Blossom of Their Shades", is de nieuwste plaat van Pokey LaFarge en ook bij deze kwam de officiële release met wat uitstel vanwege de Corona pandemie. Zijn vorige album "Rock Bottom Rapshody" en de volledige tour er rond viel in 2020 ook al in het water door Corona. Paradoxaal genoeg bleek "In The Blossom Of Their Shade" veel, veel positiever dan zijn voorganger. LaFarge wil dat het materiaal wordt opgevat als een licht aan het einde van de tunnel, om zo te zeggen, en in de verte te dwalen om, althans mentaal, geïnspireerd te worden door te dromen van (sub)tropische gebieden en hun klinkt om te stromen.

Om eerlijk te zijn komt de stijl tot rust voor de laatste drie nummers van het album, die allemaal door de jaren 50 en 60 beïnvloede country-pop zijn. Een album met nummers als 'Yo-Yo' en 'Goodnight, Goodbye (Hope Not Forever)' zou veel beter zijn geweest om te luisteren. Zulke liedjes schrijft hij goed. Helaas moet je eerst 'To Love or be Alone' en 'Long for the Heaven I Seek' uitzitten. Het zijn beide nummers waarvoor de skip-knop is uitgevonden. 'Drink of You' is een andere slimme tekst, maar wordt in de steek gelaten door het ploeterende deuntje.

tracks:

01. Get It ‘Fore It’s Gone
02. Mi Ideal
03. Fine to Me
04. Drink of You
05. Rotterdam
06. To Love or Be Alone
07. Long for the Heaven I Seek
08. Killing Time
09. Yo-Yo
10. Goodnight, Goodbye (Hope Not Forever)