© Rootsville.eu

Rachel Baiman (US)
tiltle: Cycles
music: Americana
release date: june 11, 2021
label: Signature Sounds Recordings
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Rachel Baiman

© Rootsville 2021


"Cycles" is het nieuwe album van de Americana singer-songwriter Rachel Baiman en een verzameling liedjes die de vele manieren omvat waarop we vernietigen en herbouwen als mensen, als gezinnen en als land. Liederen over de levenscyclus geïnspireerd door de geboorte van een neef en het verlies van een grootmoeder, liedjes over interne mentale cycli van ambitie en twijfel aan jezelf, de cyclus van vooruitgang en achteruitgang op de politieke reis van ons land, en de cycli van groei en heruitvinding die relaties aannemen. Soms hartverscheurend, soms feestelijk, is het album een weerspiegeling van veel van het leven dat in relatief korte tijd is beleefd, een verlangen om vast te houden aan de mensen van wie we houden in de nasleep van zoveel onzekerheid, en een verkenning van de enorme en unieke kracht van vrouwen in tijden van tegenspoed.

Baiman, oorspronkelijk afkomstig uit Chicago, verhuisde zij op haar achttiende naar Nashville en heeft daar doorgebracht de afgelopen tien jaar werkzaam als muzikant in een breed scala aan rollen, van sessie muzikant (Molly Tuttle, Kelsey Waldon, Caroline Spence) om bij te leven (Kacey Musgraves, Amy Ray), aan bandlid en producer. Fiddle-muziek was haar eerste liefde, en ze is bekend in de bluegrass en ouderwetse wereld voor haar werk met het progressieve akoestische duo 10 String Symphony met vioolspeler Christian Sedelmyer.

Sinds 2017 toert Baiman internationaal met haar soloproject met optredens in Kilkenny Roots Festival in Ierland, het Mullum Music Festival in Australië en het Kennedy Centre Millennium Stage in Washington, DC. Ze heeft ook verschillende kleinschalige projecten uitgebracht; haar 2018 Free Dirt EP Thanksgiving, die las als een soort epiloog van Shame, een duetproject uit 2020 met zanger Mike Wheeler, The "Countin on You" Sessions, dat is een meer uitgeklede knipoog naar haar akoestische roots, en solo-single 'Wrong Way Round', die meer sonische experimenten en hints naar de muzikale richting van Cycles.

Geïnspireerd door de ontluikende grunge-rockscene in Melbourne, werd Cycles opgenomen in Australië in de veredelde opslag unit bekend als Purple Wayne Studios (Big Smoke) met ingenieur Alex O'Gorman. Naast Hally op bas, piano en gitaar, en Baiman op gitaar, strijkers en banjo, andere muzikanten zijn onder meer Melbourne-drummer Bree Hartley, gitaristen Cy Winstanley en Josh Oliver, en gastvocalisten Dan Parsons, Dan Watkins en Maggie Rigby. Het album werd gemixt door GRAMMY-winnende ingenieur Shani Gandhi, die in Nashville is gevestigd, maar oorspronkelijk uit Australië komt.

tracks:

1. Cycles
2. Joke’s on Me
3. Rust Belt Fields
4. Wyoming Wildflowers
5. When You Bloom (Colorado)
6. Hope it Hurts
7. Young Love
8. Ships in the Night
9. No Good Time for Dying
10. The Distance